Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ensamma chefer riskerar bli syndabockar

Publicerad: 5 juli 2016, 11:42

Lotta Dellve, professor vid Borås högskola och KTH.

Foto: Pax Engström Nyström

Verksamhetsnära chefer i vården får träffa sin närmaste chef ansikte mot ansikte en halv procent av sin arbetstid. Det visar svensk forskning som klockat chefernas arbetsdagar.


Länk till video

Det har det inte lätt, första linjens chefer i vården. De har ofta väldigt stora personalgrupper som är direkt underställda. Samtidigt är det många som inte har tillräckligt med stöd, i form av administration och hjälp med arbetsmiljöfrågor, för att klara sin vardag. De är ensamma och försöker inte sällan klara allting själva.

– Det är så mycket som kan gå fel; ansvarighetsfrågor. Då är det lätt att bli syndabock, det är ganska vanligt, säger Lotta Dellve, professor i vårdens ledarskap och organisering, Högskolan Borås och KTH.

I två av hennes forskningsprojekt har första linjens chefers arbetsveckor klockats. Det visade sig bland annat att de fick träffa sin chef, ansikte mot ansikte, under en halv procent av sin arbetstid. På den tiden ska man hinna diskutera svåra frågor som uppstår kring medarbetare, arbetsmiljö och patientfall.

– Om de sedan har väldigt många direkt underställda är det nog lika illa för chefens medarbetare. Man kan inte ha mer än 20 underställda egentligen, säger Lotta Dellve.

Och de flesta medarbetare vill inte se systemet och bristerna i organisationen, konstaterar hon. Det spelar ingen roll att deras chef har 50 underställda eller mer, kanske 80 till och med.

Frågan är det om det är möjligt att göra sig av med rollen som syndabock.

– Det går, genom att bygga upp ett socialt kapital. Genom att inte försöka ta på sig hjälterollen och göra allt, utan att dela på ledarskapet till medarbetarna och även patienten som ju ska ha insyn och kan påverka, säger Lotta Dellve.

Första linjens chefer som inte har mandat att rucka på organisationen löper större risk än vård- och omsorgspersonal att drabbas av sjukskrivning, visar en rapport som Lotta Dellve var med och tog fram till Socialförsäkringen. Och det här är en ny utveckling som tog fart 2009.

– De här cheferna som har så stora utmaningar behöver ett bra stöd för att lyckas.

Klockningen visar också att första linjens chefer lägger 8 procent av sin arbetstid på verksamhetsutveckling. För lite, anser Lotta Dellve.

– Om en organisation vill uppnå förändring måste man lägga fokus på det verksamhetsnära. Det är där förändringen ska uppnås.

Nedan ett klipp från Dagens Medicins frukost-tv där Lotta Dellve, professor i vårdvetenskap med inriktning ledarskap och organisering, och Towa Jexmark, medicinsk utvecklingschef på Capio och som vunnit pris för sitt ledarskap, pratar om chefsskap.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev