Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Etisk stress följer i coronavirusets spår

Publicerad: 30 april 2020, 12:00

Sjuksköterskan och etikforskaren Tove Godskesen menar att många som arbetar inom sjukvården riskerar att drabbas av etisk stress. ”Det kan till exempel vara att man känner att ingen ska behöva dö ensam, men att man i dagsläget inte hinner vara med”, säger hon.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Många inom sjukvården kommer att känna sorg och må psykiskt dåligt när coronakaoset är över. Det befarar en etisk expert som menar att det är oerhört viktigt att sjuksköterskor och läkare får möjlighet att prata med varandra om sina upplevelser.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmDet nya coronaviruset

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Man behöver få prata av sig. Det måste arbetsgivaren ta höjd för när allt det här är över. Många i vården sliter hårt just nu och ser mycket tragiskt som de behöver få bearbeta, säger Tove Godskesen, själv sjuksköterska och sedan 2015 även doktor i medicinsk vetenskap med inriktning mot medicinsk etik.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar oss varje dag om covid-19-läget. Vi får veta hur många som smittats, hur många som dött och hur många som vårdas på intensiven. Vi får också ofta höra att tillgången till skyddsutrustning är ansträngd men under kontroll i regionerna. Däremot sägs inget om vilka etiska dilemman som gömmer sig bakom statistiken.

– Det som nu sker i vården innebär svåra ställningstaganden och etiska utmaningar för sjuksköterskor och läkare, inte minst på akutsjukhusen. Det kommer anhöriga till patienter som ligger döende i respiratorer och vill säga farväl, men som inte får komma in på grund av smittorisken. Det är en känslomässig utmaning och skapar frustration för både anhöriga och personal, säger Tove Godskesen.

Hon menar att många som arbetar inom sjukvården riskerar att drabbas av det som kallas för etisk stress. Det vill säga känslan av en slags otillräcklighet, där ens etiska kompass säger en sak medan den rådande situationen säger någonting annat.

– Det kan till exempel vara att man känner att ingen ska behöva dö ensam, men att man i dagsläget inte hinner vara med. Det skapar stress. En annan utmaning är bristen på skyddsutrustning. Ställer man upp och jobbar utan rätt utrustning riskerar man själv att smittas av covid-19, och man riskerar då också att smitta sin familj. Det skapar etisk stress, säger Tove Godskesen.

Det kommer att vara jätteviktigt efteråt att man får prata om sina erfarenheter med andra som har varit med om samma sak

Hon betonar att sjukvården alltid har stött på etiska utmaningar, men att det är extra jobbigt nu när möjligheten till återhämtning är mindre.

I Region Stockholm, där krisavtalet är aktiverat sedan någon månad tillbaka, arbetar 800 sjuksköterskor och undersköterskor 48-timmars veckor och har ständig beredskap för att rycka in på ledig tid. Det påverkar så klart både den psykiska och fysiska hälsan.

– Prata, prata och prata! När det här är över är det jätteviktigt att man i grupp träffas och får prata av sig. Det allra bästa vore om det gick att göra redan nu, men det är en önsketanke. Men det kommer att vara jätteviktigt efteråt att man får prata om sina erfarenheter med andra som har varit med om samma sak, säger Tove Godskesen.

– Här har arbetsgivaren ett stort ansvar i att skapa en stödjande och trygg miljö som ger utrymme för både systematiska reflektionssamtal, men också för samtal i många olika former där vårdpersonal får möjlighet att bearbeta erfarenheter, sorg och stress.

Under tiden är det viktigt att ingen lämnas ensam med svåra beslut, till exempel om hur patienter ska prioriteras.

– För äldre kan intensivvård ibland vara utsiktslös och mest ge lidande. Men det är inte lätt att ta ett sådant beslut. Man måste på högre nivå ge klara direktiv. Annars lämnas den enskilda vårdanställda helt ensam i den etiskt svåra situationen, säger Tove Godskesen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev