Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Europas hemvård diskuteras i Skåne

Publicerad: 9 oktober 2015, 11:21

Helsingborg är värd för ett EU-projekt som ska ta tag i utmaningarna med Unionens åldrande befolkning.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Sustainable Ageing in Future Europe, SAFE, är ett EU-finansierat projekt inom ramen för programmet Europe Citizens. Initiativet kommer från Vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg och syftar till att flera länder ska diskutera utmaningarna med en åldrande befolkning.

– De handlar mycket om att dela med sig av sina egna erfarenheter och goda idéer, de här eventen är väldigt interaktiva, säger Marie Christiansen, projektledare för SAFE.

Genom projektet ska deltagarna vara med och utveckla morgondages hemvård och göra den bättre och mer funktionell.

– Det fanns önskemål från vård- och omsorgsförvaltningen att titta utanför vår egen organisation och skapa sammarbete även internationellt kring de här frågorna. Vi tror att vi delar en oro inför framtiden men också att vi är ganska olika och kan lära av varandra.

Under två dagar har representanter från Helsingborgs kommun, städerna Tampere i Finland och Foligno i Italien samt omvårdnadsorganisationen WVO i Nederländerna träffats för att samtala utifrån temat ”ett förebyggande perspektiv och genom att skapa möjlighet för att kunna bo kvar i ordinärt boende”.

Totalt fyra konferenser med olika teman kommer att hållas under en tvåårsperiod, där deltagarländernas organisationer turas om att vara värd. Näst på tur är Finland, sedan Italien och sist Nederländerna.

Varje värd får 17 500 euro och skapar sitt eget event där de själva väljer vilka de vill bjuda in. Från Helsingborg har deltagarna varit kommuninvånare, politiker, anhörigföreningar, tjänstemän, pensionärsorganisationer, organisationer för funktionshindrade, studenter som utbildar sig inom vård- och omsorg, fackföreningar och frivillighjälpare utifrån, berättar Marie Christiansen.

– Det har varit viktigt att sprida både ålder och erfarenheter, så att det inte blir för statiskt och homogent, så att olika idéer kommer fram.

SAFE-projektet avslutas 30 juni 2017 och kommer att sammanfattas i en rapport.

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev