Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Expert: Region Skåne sysslar med skrämseltaktik

Publicerad: 8 November 2016, 07:30

Foto: Region Skåne

Den senaste massuppsägningen i Helsingborg har fått arbetsgivaren att hota med rättsliga påföljder, enligt sjuksköterskor. Skrämseltaktik, enligt en expert.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneHelsingborgs lasarettSKR

För en dryg månad sedan sa ett 30-tal barnsjuksköterskor upp sig från Helsingborgs lasarett, och förvaltningschefen Björn Zackrisson har vid upprepade tillfällen, till medier och på twitter, sagt att detta är en så kallad otillåten stridsåtgärd.

Men experterna är delade i frågan.

– Begreppet stridsåtgärd definieras via praxis, man har inte skrivit in några benhårda definitioner, varken i kollektivavtalen eller i medbestämmandelagen, säger strejkforskaren Christer Thörnqvist vid Högskolan i Skövde.

Kruxet är att det är ont om praxis, de senaste fallen avgjordes i Arbetsdomstolen, AD, på 1940-talet enligt Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet. Han tror ändå att arbetsgivaren skulle ha en bra chans att få rätt.

– Var och en har rätt att säga upp sig om man är missnöjd med sina villkor. Men om man använder ett medel som normalt är tillåtet för att tillsammans med andra utöva påtryckningar, då är det otillåtet. Däremot är det nog inte så smart för arbetsgivaren att bråka om den saken, i de flesta fall där man har möjlighet att vidta rättsliga åtgärder gör man inte det. Detta är retorik.

Generellt är allt som inte är förbjudet tillåtet, enligt Christer Thörnqvist. Men i det kommunala huvudavtalet som parterna i den offentliga sektorn undertecknat har man faktiskt vänt på steken.

– Där har man räknat upp vilka stridsåtgärder som är tillåtna. Då gäller att allt som inte är tillåtet är förbjudet.

Massuppsägningar hör inte till de tillåtna stridsåtgärderna. Striden står därmed om att definiera huruvida massuppsägningarna faktiskt är en stridsåtgärd, som genomförs för att utöva påtryckningar på arbetsgivaren. Om varje sjuksköterska hänvisar till ett allmänt missnöje är en uppsägning knappast en otillåten stridsåtgärd, tror Christer Thörnqvist.

– Då finns det en liten chans för arbetsgivaren: Kan de bevisa att det är en kollektiv åtgärd skulle Arbetsdomstolen kunna tolka det som en stridsåtgärd. Men arbetsgivaren skulle inte vinna något i AD ändå. Så länge det är enskilda anställningskontrakt som sägs upp på rätt sätt kan ingen tvinga folk att jobba kvar.

Det skulle också bli svårt att exempelvis kräva skadestånd, tror han.

– Så länge varje sjuksköterska bara säger att detta är vad jag individuellt skulle vilja ha för att jobba kvar blir det svårt.

Birgitta Nyström, juristprofessor vid Lunds universitet, säger att arbetsgivaren måste kunna bevisa att sjuksköterskorna agerat kollektivt om de ska vinna.

– Antingen måste någon vittna om att den blivit övertalad att säga upp sig. Eller så måste det finnas dokumentation, till exempel om de pratat på Facebook.

Flera sjuksköterskor vittnar för Dagens Medicin om att Björn Zackrisson på ett möte för några veckor sedan sa att det kunde bli aktuellt med rättsliga påföljder på individuell nivå för dem som sagt upp sig. I somras sa ett 20-tal sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset upp sig – en otillåten stridsåtgärd enligt arbetsgivaren, Landstinget i Uppsala län. Samma sak när tolv sjuksköterskor på Mälarsjukhuset i Sörmland sa upp sig i våras.

Skrämseltaktik, enligt Christer Thörnqvist.

– Det är taktiskt för arbetsgivaren att säga det. Men de fattar att de aldrig skulle få igenom det i AD utan bara få domstolskostnader.

Björn Zackrisson har både till Dagens Medicin och andra medier sagt att otillåtna stridsåtgärder kan hamna i Arbetsdomstolen.

Är det en skrämseltaktik?

– Det får stå för dem som säger det. Jag försöker lösa detta genom att skapa en arbetsmiljö som gör det attraktivt att stanna kvar. Men detta är fakta, jag tror inte att man är medveten om de här reglerna som styr den svenska arbetsmarknaden.

Men du har sagt att uppsägningarna kan bli föremål för rättslig prövning på individuell nivå?

– Jag har varit språkrör i regionen för SKL:s hållning. Poängen som jag har försökt få fram är att den svenska modellen är hotad. Jag har ingen avsikt att ta det till Arbetsdomstolen.

Huruvida enskilda ska stämmas inför Arbetsdomstolen är istället en fråga för de förhandlande parterna, Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, enligt Björn Zackrisson. På SKL vill man överhuvudtaget inte prata om massuppsägningarna i Skåne. Presschef Claes Bertilson hänvisar tillbaka till regionen som han menar äger frågan.

Relaterat material

Barnsjukvården i Skåne ska ha ”full verksamhet”

Bara fyra tar tillbaka uppsägningar

Arbetsgivaren ser massuppsägningen som otillåten

Massuppsägning bland barnsjuksköterskor i Helsingborg

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev