Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

”Extremläge” på Visby lasarett

Publicerad: 22 juli 2015, 09:11

Normalt sker en  femdubbling av befolkningen på Gotland under sommaren och sjukhuset har rutin på att bemanna upp med personal, sängplatser och turistmottagning i primärvården. Detta år har dock inte ens åtta vårdplatser varit tillräckligt.

Foto: photos.com

Visby lasarett har under det senaste dygnet fått öppna upp elva nya vårdplatser efter att flera fall av drogförgiftningar och fallolyckor kommit in till akuten på Gotland.


Ämnen i artikeln:

Visby lasarettRegion Gotland

Trots en förstärkt bemanning och åtta extra vårdplatser inför denna sommar har det inte varit tillräckligt för att möta vårdbehoven.

– De senaste dygnen har varit extrema. Förra året hade vi ett enormt tryck och hade beredskapsläge vid några tillfällen. Nu var vi bättre rustade från början, men jag har funderat på om det händer mer när vädret är dåligt och folk är mer aktiva, säger sjukvårdschef Cathrine Malmqvist vid Visby lasarett till Dagens Medicin.

I går fick ledningen kalla in extra personal, framför allt sjuksköterskor och undersköterskor, för att kunna öppna upp elva nya platser. Än så länge har inte beredskapsläge utlysts och inga anställda har behövt avbryta sina semestrar.

– Det har gått att lösa med ordinarie personal som tagit extra pass och vikarier, säger Cathrine Malmqvist.

Sedan i söndags har åtta personer kommit in till akuten efter att ha blivit medvetlösa efter intag av någon typ av tabletter. Natten till tisdag fick fyra av dem vårdas på intensivvårdsavdelningen.

– Vi vet ännu inte vilken drog det handlar om, men prover har skickats till fastlandet för analys. Det kan ta upp till två veckor innan vi får svar, säger Charlotte Kaviani, som arbetar som läkare på akuten.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat så saknar Gotland en tillnyktringsenhet och många drogpåverkade personer körs till akuten.

– Det behövs en fungerade tillnyktingsenhet, det har vi sagt länge. Men flera av de här patienter har krävt intensivvård, och det har de fått, säger Charlotte Kaviani.

Samtidigt som trycket är högt på akuten har flödet stoppats upp av att flera patienter väntat på kortidsvård och att bli övertagna till sina hemlän.

Under gårdagskvällen kom flera fallskador, men personalen har rapporterat att det fungerat bra på akuten under natten enligt Cathrine Malmqvist.

– Vi hoppas kunna stänga de elva extra platserna under dagen i dag, vi får se hur det går, säger hon.

Relaterat material

Överenskommelse om tillnyktringsenhet ska avlasta akutmottagning

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev