Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Facken anmäler Sahlgrenska till Arbetsmiljöverket

Publicerad: 22 december 2016, 12:18

Foto: Jesper Cederberg

Situationen är ohållbar och patientsäkerheten äventyras. Det menar fyra fackförbund på Sahlgrenska universitetssjukhusets akutavdelning som anmäler sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

– Det har hållit på i flera år med hög arbetsbelastning och höga toppar ibland. Men nu är det höga toppar jämt, säger Monika Djurner, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Det är en hög arbetsbelastning som har fått de lokala skyddsombuden på akuten att till slut anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket och kräva ett svar på hur situationen ska lösas, berättar hon. Inströmningen av patienter har ökat och utströmingen har minskat på grund av för få vårdplatser på vårdavdelningarna. Det gör att patienter blir kvar på akuten.

– Uppgifter som vi får blir slutenvårdsuppgifter och det har vi inte resurser till då vi samtidigt ska sköta det akuta patientflödet, säger en anställd på akuten till Dagens Medicin.

Det i sin tur gör att arbetsbelastningen på personalen ökar eftersom de måste arbeta rotation med olika skift på ett helt annat sätt än tidigare.

– Det gör att folk inte hinner återhämta sig, säger Monika Djurner.

Skyddsombuden för Vårdförbundet, Kommunal, Vision och Saco skickade en så kallad 6:6 a-anmälan till arbetsgivaren där de efterfrågade åtgärder för att lösa situationen. Skyddsombuden begärde att:

■ Patienter omgående kommer till respektive avdelning.
■ Personalen ska få förutsättningar att göra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt.
■ Arbetsgivaren ska bestämma max antal patienter som får vistas på akuten och se över platssituationen på Sahlgrenska.
■ Arbetsgivaren ska definiera hur många inläggningsklara patienter som får vårdas på akuten.
■ Arbetsgivaren utformar en rutin för omdirigering av ambulanser.
■ En handlingsplan på ovanstående punkter.

I anmälan skriver de också att personalen mår dåligt, många funderar på att sluta vilket leder till kompetensförsämring, och att ”patientsäkerheten upplevs som kraftigt hotad vilket leder till stor etisk press hos personalen”.

Svaret från arbetsgivaren var inte dåligt, men otillräckligt, säger Monika Djurner.

– Det handlade om kompetensutveckling och att rekrytera nya sjuksköterskor. Det var ett långsiktigt svar. Men det är inte ett svar här och nu.

Det gjorde att skyddsombuden på akutmottagningen skickade anmälan vidare till Arbetsmiljöverket för ett uttalande om huruvida arbetsgivaren gör tillräckligt för att lösa situationen.

Monika Djurner säger att sjukhuset har svarat att det finns problem i att rekrytera sjuksköterskor att bemanna vårdplatserna.  Det håller hon inte riktigt med om.

– Många sjuksköterskor har sagt upp sig. Det är fortfarande ganska lätt att få hit sjuksköterskor, men det är en helt annan sak att få dem att stanna kvar, säger hon och fortsätter:

– Det är inte sjuksköterskebrist. Är det någon brist så är det brist på arbetsgivare som ger schyssta villkor.

Dagens Medicin har sökt sjukhusledningen för en kommentar, vilken är lovad senare under torsdagen.

Göran Matejka, områdeschef och biträdande sjukhusdirektör, säger till Dagens Medicin att han tar anmälan på stort allvar och att sjukhusledningen har suttit i möte med fackförbunden. Han är medveten om att belastningen varierat, men kan inte svara på om det faktiskt är fler patienter som blir kvar på akuten i stället för att skickas till anda avdelningar.

– Det kan jag inte svara på just nu, jag har inte de underlagen. Vi jobbar systematiskt för att patienter inte ska bli kvar på akuten, men ibland förekommer det.

Skyddsombuden vill se ett tak på antalet patienter som ska vistas på akuten och på hur många inläggningsklara som får vara där. Vad säger du om det?

– Vi håller på att förtydliga en rutin för hur toppar ska hanteras. Den är ännu inte klar. När det gäller maxantal måste vi få återkomma. Där kommer det in en del andra frågor som vi måste få tid på oss att besvara.

Det här måste ni ändå känt till ett tag. Varför har det inte förhindrats?

– Jag vill nog hävda att att vi har agerat på en mängd olika sätt, men jag kan notera att det inte räckt fullt ut, säger Göran Matejka och tillägger:

– Man kan som patient tryggt vända sig till Sahlgrenska sjukhusets olika akutmottagningar. Min bedömning är att vi kan hantera de situationer som uppstår.

Relaterat material

Facken anmäler Sahlgrenska till Arbetsmiljöverket

Akuta personalåtgärder på Drottning Silvias barnsjukhus

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev