Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Facken positiva till ny organisation på Ackis

Publicerad: 15 April 2015, 12:39

”Det är bra att hr-funktionen centraliseras, det har varit som fem–sex separata sjukhus tidigare”, säger Anna Rask-Andersen, vice ordförande i Upplands allmänna läkarförening.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Den största omorganisationen av Akademiska sjukhuset på över tio år applåderas av både Läkarförbundet och Vårdförbundet.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om den stora omorganisation som väntar Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den första maj försvinner merparten av divisionerna på sjukhuset och de stödfunktioner som tidigare har legat under divisionsstaberna centraliseras, se faktaruta. Anna Rask-Andersen, vice ordförande i Upplands allmänna läkarförening, välkomnar nyordningen:

– Vi är positiva till att det blir ett led mindre i beslutsstrukturen, säger hon till Dagens Medicin och syftar på att divisionerna försvinner.

Föreningen är även positiv till att hr-funktionen nu centraliseras, något som även Vårdförbundet lyfter fram som en stor fördel.

– Det är något vi inom facket har pratat om väldigt länge, och nu tror vi att det blir bättre, säger Monica Hedström Carlsson, ordförande i Vårdförbundet avdelning Uppsala, till Dagens Medicin.

Hon förklarar att beslut tidigare filtrerats genom chefer på olika nivåer men att det nu borde bli samma beslut som går ut till alla medarbetare via den centrala hr-funktionen.
Monica Hedström Carlsson är däremot inte helt övertygad om att det verkligen försvinner ett beslutsled i och med att divisionerna försvinner.

– Vi får hoppas att det blir så att det är ett led som kapas och att man inte uppfinner det ledet någon annanstans.

Du låter skeptisk?

– Nej då, vi har hört lite olika varianter. Men det blir säkert bra.

Omorganisationen

■ Merparten av divisionerna försvinner den 1 maj, men diagnostik-, akut-, anestesi- och teknikdivisionen försvinner först den 1 oktober. Sjukhusets tidigare omkring 40 verksamhetsområden blir 26.
■ Verksamhetscheferna kommer att ingå i den nya sjukhusledningen med bland andra chefläkare och chefssjuksköterska.
■ Stödfunktioner som ekonomi och hr, som tidigare tillhört divisionsstaberna, hamnar nu under den centrala sjukhusadministrationen.

Relaterat material

Akademiska organiserar om

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev