lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Facket kritiserar vårdbiträden i ny form

Publicerad: 26 juli 2017, 13:10

Sahlgrenska universitetssjukhuset anställer fler vårdbiträden.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Allt fler sjukhus bemannar med personal som ska avlasta sjuk- och undersköterskor från tidskrävande patientnära arbete. Men att vårdbiträdet får en renässans är inte okontroversiellt.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetSahlgrenskaRegion KronobergStockholms läns landstingVårdförbundetKommunalSKR

Tidigare skrev Dagens Medicin om hur Region Kronoberg valt att införa så kallade servicevärdar, som ska avlasta sjuk- och undersköterskor genom att utföra patientnära sysslor exempelvis städning och enklare kontroller, exempelvis av matintag. Stockholms läns landsting ska anställa bland annat assistenter för att hantera den svåra situationen i förlossningsvården under sommaren.

Östra sjukhuset i Göteborg arbetar sedan i mars flera vårdbiträden, skriver Göteborgsposten, GP. Satsningen anses nödvändig för att klara den ökande arbetsbelastningen.

Vårdbiträden fasades under 1990-talet ut på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men personalbristen gör att yrkesrollen återinförs.

– Vi behöver avlasta läkare, sjuksköterskor och även undersköterskor. Det handlar inte om att ersätta någon, utan om att komplettera med andra kompetenser och avlasta så att den medicinska kompetensen används på rätt sätt, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till GP.

Runt 35 personer erbjuds visstidsanställning och en utbildning på tio veckor. Madelene Svahn arbetar som vårdbiträde på Östra sjukhusets strokeavdelning.

– Vi beställer mat och fyller på i skåpen så att undersköterskorna får mer tid för patienterna. Men vi hjälper till med patienterna också, säger hon till GP.

Delade meningar råder inom facket både när det gäller vårdbiträdesyrkets legitimitet och vilka sysslor som ett vårdbiträde ska få arbeta med. Vårdförbundet är kritiskt och anser att det är en lösning för att tillfälligt plåstra om vården. Kommunals ordförande Tobias Baudin anser att utbildningen till vårdbiträde är alldeles för kort.

– Det riskerar patientsäkerheten. Inom sjukvården finns det inga enkla jobb så att vem som helst kan gå in och jobba med bara några veckors utbildning, säger han till TT.

Han hänvisar till den överenskommelse som finns mellan fack och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som bland annat handlar om kraven på längd på utbildning för att jobba som vårdbiträde.

– Vi måste ha en lägsta nivå som motsvarar ungefär åtta, nio månaders utbildning, även om det handlar om att städa eller laga mat. Att göra som här, att göra en hitte-på-utbildning på bara tio veckor, det följer inte det Kommunal står för. Jag kan inte tänka mig att SKL tycker att det här är en bra lösning, säger han till TT.

SKL håller med om att det inte är vad Kommunal och SKL centralt har kommit överens om.

– Det är för kort utbildning för att stämma överens med den avsiktsförklaring vi har för vårdbiträden, säger Agneta Jöhnk, ansvarig för arbetsgivarfrågor på SKL.

Samtidigt är riktlinjerna för vårdbiträdesutbildning inte helt klara utan en del i en större överenskommelse som regering och olika myndigheter behöver utreda närmare, enligt Agneta Jöhnk.

Att Sahlgrenska Universitetssjukhusets utbildning kallas för "hitte-på" är inget som Lars Rydhede, hr-direktör och tillförordnad sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset där Östra ingår, vill kommentera.

Han svarar att projektet kommer att utvärderas med jämna mellanrum, att det är mycket möjligt att utbildningen utvecklas ytterligare och att de nyanställda bara kommer att jobba med de arbetsuppgifter som de också har utbildning för.

– Vi kommer naturligtvis inte äventyra någon patientsäkerhet, säger han.

Relaterat material

Kommunal svänger om vårdbiträden

Här slipper sköterskor bädda sängar

Så ska Stockholm säkra sommarens förlossningar

ELLEN ANDERSSON/TT OCH MARTIN WALLSTRÖM/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev