Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Falsk sjuksköterska dömd

Publicerad: 26 november 2015, 11:24

En kvinna som arbetat som sjuksköterska utan att ha legitimation döms av Svea Hovrätt till dagsböter.


Kvinnan arbetade under 2012 först som undersköterska i ett privat vårdbolag. I diskussion med arbetsgivaren sade hon att hon i stället kunde anställas som sjuksköterska eftersom hon var klar med utbildningen, men ännu inte fått ut sin legitimation. Anledningen skulle vara att hon inte haft råd att betala avgiften för denna.

Anställningsformen ändrades och kvinnan fick arbetsuppgifter som motsvarar en sjuksköterskas.

I tingsrätten friades kvinnan eftersom rätten inte ansåg det bevisat att hon verkligen hade ett anställningskontrakt som sjuksköterska.

Hovrätten anser inte att detta har någon betydelse eftersom det i utredningen framgår att anställningsformen ändrades liksom arbetsuppgifterna.

Rätten finner därför att kvinnan, med hänsyn till sin yrkeserfarenhet och utbildning, måste ha varit medveten om att hon saknade rätt att använda sig av titeln sjuksköterska.

Hon har därmed brutit mot patientsäkerhetslagen och döms till 50 dagsböter.

I domen noteras att även arbetsgivaren brustit i sina kontrollfunktioner, vilket varit en bidragande orsak till att situationen uppkommit.

I oktober åtalsanmälde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en annan person som också använt sig av titeln sjuksköterska utan att vara behörig.

Ytterligare ett fall där en person misstänks ha använt titeln under falsk flagg utreds av en av landets vårdåklagare.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev