Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Färre utryckningar – utan SOS Alarm

Publicerad: 6 oktober 2015, 07:09

Sedan landstingen i Uppsala och Västmanland tog över ambulanscentralen i egen regi i våras har andelen utryckningar minskat med 17 procent samtidigt som hänvisningarna till annan vård ökat i samma utsträckning.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala län

En sammanställning från de första fyra månaderna med landstingsstyrd central och dirigering visar också att svarstiderna, från mottaget larmsamtal till att ambulans är på väg minskat från drygt tre minuter till två. Det går nu också fortare att få svar från centralen. Tidigare tog det 20 sekunder, nu bara 4.
Per Andersson, verksamhetschef på ambulanssjukvården i landstinget i Uppsala län är nöjd med resultaten.

– Alla samtalen besvaras av kunniga sjuksköterskor och vi har otroligt duktig personal som kan dirigering. Ambulansen är ingen oändlig resurs därför är det viktigt att larmen besvaras och tas emot professionellt, så att vi inte står utan ambulanser då de verkligen behövs, säger han.

Ambulansdirigeringen i de båda landstingen sköts av två larmcentraler, en vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en i Västerås, men de samarbetar som en enhet.

Syftet med att ta över verksamheten i egen regi var att höja kvaliteten i bedömningarna och knyta ambulansdirigeringen närmare den övriga vården.

Sos Alarm reagerar mot landstingens uppgifter om de kraftigt förkortade svarstiderna. Företaget anser att landstingen utesluter parametrar i handläggningstiden.

– För den hjälpsökande blir genomsnittstiden, från att ringa 112, till dess att en ambulans är på väg betydligt längre än 2 minuter och 19 sekunder. Landstingens uttalanden är därför missvisande och ger inte en rättvis bild över hur handläggningstiderna i hela vårdsamtalet ser ut, säger Johan Hedensiö, vd Sos Alarm, i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Landstinget i Uppsala län kan ta över ambulansdirigering

Fler landsting vill sköta ambulansledning själva

Landstinget kan ta över dirigering av ambulanser

Krångel när Medhelp tar över efter SOS Alarm

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala län

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev