Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Fler anmälningar av skador i vården

Publicerad: 22 februari 2017, 15:10

Anmälningarna om skador i vården har ökat med närmare 35 procent sedan 2010 visar statistik från Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag.


Under 2016 inkom 16 000 anmälningar till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (Löf). Det är en ökning med två procent sedan 2015. Trenden har varit stigande de senaste åren och totalt har antalet anmälningar ökat med närmare 35 procent sedan 2010.

Svenskarna lever längre och befolkningen ökar. Det leder till fler vårdkontakter och därmed sannolikt även fler anmälningar om skador, enligt Löf:s analys av skadestatistiken för 2016. En annan bidragande orsak till ökningen av anmälningar kan vara patientsäkerhetslagen från 2011 som innebär en upplysningsskyldighet för vårdgivare till patient vid inträffad skada. Landstingen och regionerna arbetar även mer aktivt med patientsäkerheten vilket leder till ökad kunskap om försäkringen.

Patienter kan genom patientförsäkringen få ersättning för skador som orsakats i vården. Skador inom ortopedi, tandvård och kirurgi är de som anmäls mest och vanligast är att skadorna inträffat i samband med operation. I ungefär 40 procent av ärendena beviljades ersättning.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev