Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Fler företag tar del av Socialstyrelsens register

Publicerad: 14 April 2015, 12:37

Foto: Thinkstock

Totalt sex utländska bemanningsföretag har nu begärt ut listor över svenska sjuksköterskor och läkare.


Sedan Högsta förvaltningsdomstolen i fjol gav ett norskt bemanningsföretag rätt att ta del av omfattande uppgifter från Socialstyrelsens register över hälso- och sjukvårdspersonal, det så kallade hosp-registret, har ansökningarna fortsatt att trilla in hos myndigheten.

Enligt Socialstyrelsens handläggare är det hittills sex olika företag som begärt ut uppgifter om samtliga svenska sjuksköterskor och/eller läkare från registret. De flesta företagen är norska men myndigheten handlägger just nu en begäran från ett finländskt bemanningsföretag.

Ett av de norska företagen har vid tre tillfällen under fjolåret brutit mot god marknadsföringssed. Enligt uttalanden från Direktmarknadsföringsnämnden har företaget vid flera tillfällen skickat sms med jobberbjudanden till svenska konsumenter utan att de samtyckt i förväg. Samtliga uttalanden är daterade före det att företaget har begärt uppgifter från hosp-registret.

Georg Lagerberg, chef för Socialstyrelsens enhet för förvaltningsjuridik, tycker inte att de ansökningar som kommit in till myndigheten i sig är ett jätteflöde.

– Däremot är det väldigt mycket uppgifter som vi lämnar ut varje gång. Vi kan använda bestämmelser i personuppgiftslagen mot svenska bemanningsföretag, men inte mot utländska. Den abrovinken finns och är lite märklig, säger han till Dagens Medicin.

Märklig, men är den ett problem?

– Det är den inte i de flesta fall. Det är inte så farligt om uppgifter om legitimation och behörighetsinskränkningar lämnas ut. Vi lämnar också ut uppgifterna på papper för att minska spridningsrisken.

Men det här är väl inte tanken med registret?

– Det normala när bemanningsföretag vänder sig till oss är att de har ett antal sökande som de vill kontrollera. Att man vill ha ut alltihop är kanske inte så vanligt, men jag kan förstå att en del företag kan tycka att det är praktiskt att ha i marknadsföringssyften.

Relaterat material

Norskt företag vill ha register över svenska läkare

Får skapa register över svenska sjuksköterskor

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev