Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Fler nyktra dagar med späckat schema

Publicerad: 13 maj 2016, 11:00

Bild 1/3  

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

De har flyttat till äldreboendet von Bahr i Uppsala för att de har beroendeproblematik. Men nu är de oftast nyktra. När schemat är fullspäckat med aktiviteter blir flaskan mindre lockande.


Om det var måndag morgon eller fredag kväll spelade ingen roll, jag drack jämt – Kent Ohlsén

Det är tyst och lugnt, bara lite småprat hörs inifrån samlingsrummet. Där sitter några män runt ett bord och äter tårta, precis som de brukar på fredagar. Men när verksamhetschefen Britt-Marie Hansson tillträdde sin tjänst för ett och ett halvt år sedan blev hon varnad för kaoset på Uppsalas enda äldreboende för missbrukare. Då drack i princip alla brukare dagligen. Sedan dess har antalet onyktra dagar mer än halverats. Förklaringen ligger till stor del i utflykterna, boulebanan, massagestolen, aktivitetslådan och målarböckerna, tror Britt-Marie Hansson.

– Jag har jobbat med missbrukare i många år och jag har sett hur vanligt det är att man går ut på stan och dricker med kompisarna bara för att man har tråkigt. Här tar vi en fika eller går på loppis i stället, säger hon.

Kent Ohlsén fick flytta in i det nyöppnade von Bahr för fem år sedan. Tidigare bodde han på ett boende för hemlösa.

– Om det var måndag morgon eller fredag kväll spelade ingen roll, jag drack jämt. Det går inte ens att beskriva skillnaden mellan livet då och nu.

Nu har hans drickande minskat avsevärt. Aktiviteterna har del i utvecklingen. Mest uppskattar han den minibuss som införskaffats åt boendet och som gör det enklare att åka på utflykt. Till sommaren ska de packa in sig i bilen och åka på både Diggiloo och Jerry Williams-konsert. Men enligt personalen är de mest äventyrliga aktiviteterna inte nödvändigtvis de viktigaste. De mest betydelsefulla är de som sker samma dag som pensionen betalas ut. Tidigare stod brukarna uppradade vid busshållsplatsen i otålig väntan på att få åka till systemet redan vid åtta på morgonen. Nu försöker personalen i stället att tajma in pensionsutbetalningen med ett besök av den omåttligt populära fotvårdaren, för att hålla brukarnas tankar borta från alkohol. Högtider har också varit kritiska perioder, men i julas testades strategin att låta alla vara med och välja maträtter som sedan tillagades gemensamt. Det blev en annan jul än vad brukarna var vana vid.

– De hade laddat sedan början på december. För vissa blev det nog den första nyktra julen på femtio år, säger specialistsjuksköterskan Johan Lagvik.

Alla brukare har skrivit på ett kontrakt om att ingen alkohol får föras in på boendet. Däremot är det tillåtet att komma hem full. Fast då får man hålla sig på sitt rum. Sedan några veckor tillbaka blåser alla i en alkomätare innan de äter tillsammans. Initiativet är brukarnas eget. Alkohol­lukten vid matbordet triggade de andras missbruk och skapade oro i gruppen.

– Så nu för tiden säger de oftast själva till att de har varit ute och druckit och att de vill få in maten på rummet. Då säger vi ”Visst! Hade du det trevligt när du var ute? Jaha, drack du bara två öl? Vad bra att det inte blev tio!” säger Britt-Marie Hansson.

– Vi skuldbelägger aldrig, det tjänar ingenting till, säger aktivitetssamordnaren Pia Ehrnlund.

Hon jobbar på heltid med att arrangera olika aktiviteter och utflykter för brukarna. Hittills har det blivit en rad kreativa projekt. Näst på tur efter fondväggstapetseringen och  boulebane- och blomlådebyggandet står ett växthus. Men Pia Ehrnlund har större planer än så.

– Jag drömmer om höns. Det hade varit roligt att ha egna hönor som pickar här utanför, säger hon.

Äldrevård för missbrukare

■ Många äldre med beroendeproblematik riskerar att inte få någon missbruksvård, bland annat på grund av svårigheter med att kombinera insatser från äldreomsorg och socialtjänst. Det framgår av Socialstyrelsens lägesrapport över missbruks- och beroendevård 2015.
■ Bara en tredjedel av Sveriges kommuner uppger att de har rutiner för att samordna äldreomsorg och beroendeverksamhet.
■ Äldreboenden som von Bahr i Uppsala är ovanliga, men liknande finns i Göteborg och Stockholm.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev