Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Fler sjuka äldre bor hemma

Publicerad: 27 februari 2015, 14:44

Antalet mest sjuka äldre som bor kvar hemma har ökat kraftigt under senare år, enligt Socialstyrelsen.


2008 bodde 67 procent av andelen mest sjuka äldre i sina egna hem. 2013 hade andelen ökat till drygt 73 procent, vilket betyder drygt 320 000 personer.

– Vi har inget underlag för att säga om det beror på att äldre vill ha det så eller om det beror på brist på platser i särskilda boenden, säger projektledaren Gert Alaby på Socialstyrelsen till Dagens Medicin.

Men 79 kommuner bedömer att de har underskott på särskilda boendeformer för äldre. Hela 90 kommuner svarar i en undersökning från Boverket att behoven av särskilda boenden inte kommer att vara tillgodosedda inom fem år.

– Det är ett underbetyg eftersom kommunerna har en skyldighet att planera sin äldreomsorg tillsammans med landstingen, säger Gert Alaby.

I och med att fler sjuka gamla människor bor i sina egen hem ökar kraven på vårdcentralerna och primärvården.

– De behöver bli mer äldrevänliga och anpassa sitt arbetssätt, sin tidsplanering och möjligheterna att göra hembesök, säger Gert Alaby.

För första gången kan Socialstyrelsen också redovisa riksstatistik om hur snabb genomströmningen är på särskilda boenden. Ett halvår efter inflyttningen har 22 procent avlidit och efter ett år gäller det 33 procent. Efter ett och ett halvt år har 41 procent avlidit.

– Flyttar man in på ett boende när man är svårt sjuk blir omställningen jobbig för den gamla. Det ställer också frågan om vad det särskilda boendet ska vara till för och vilken kompetens som finns där.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev