Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Flera ger sitt stöd till NKS nya modell

Publicerad: 23 november 2016, 10:49

Sal på NKS.

Foto: Karolinska universitetssjukhuset

Den har fått mycket kritik. Men nu går representanter för 17 verksamheter på Karolinska universitetssjukhuset ut med sitt stöd för den nya verksamhetsmodellen med teman och patientflöden.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetVärdebaserad vård

Karolinska universitetssjukhusets nya modell där kliniker och divisioner byts mot teman, funktioner och patientflöden (se grafik nedan) har fått kritik från flera håll. Bland annat har KS läkarförening sagt att det saknas bevis för att modellen fungerar. Föreningen skickade i förra veckan ett brev till sjukhusdirektören Melvin Samsom där de begärde att samarbetet med konsultbolaget som fått uppdraget att skapa modellen och införa styrning med värdebaserad vård skulle upphöra. Läkarföreningen menar att det skulle hota vården av de sjukaste patienterna.

Men det finns flera förespråkare också. Sjutton representanter för olika verksamheter på KS i Solna och Huddinge skriver i ett brev, även det till Melvin Samsom, att de är för den nya modellen. De är bland andra läkare, sjuksköterskor och professorer.

De skriver att förändringen i Karolinskas organisation är ”delvis omfattande med nödvändig”. De delar inte läkarföreningens syn att konsulters åsikter vägt tyngre än patienternas behov. De skriver: ”Vi kan därför inte känna igen oss i att omorganisationen skulle vara ’konsultstyrd’. Vi ser ett tydligt behov av att använda extern expertis inom förändringsprocesser av detta slag som ett komplement för att facilitera att vi kliniker kan forma en fungerande vårdstruktur.”

Relaterat material

KS läkarförening väntar på svar om kritik

NKS verksamhetsmodell liknar ingenting annat

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev