fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Flera har valt att säga upp sig från iva i Jönköping

Publicerad: 28 juli 2020, 12:19

Fem sjuksköterskor har sagt upp sig vi intensivvårdskliniken vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Intensivvårdsläkare varnar för att kliniken riskerar att falla samman till följd av att ledningen inte tagit sjuksköterskornas situation på allvar.

Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Situationen på intensivvårdskliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har varit ansträngd sedan pandemins start i mars. Fem sjuksköterskor har sagt upp sig, och vid två tillfällen har kliniken varit tvungen att stänga vårdplatser till följd av sjukskriven personal.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länLänssjukhuset Ryhov Jönköping

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Sedan mitten på maj har sjuksköterskorna vid operation- och intensivvårdskliniken vid Ryhov i Jönköping larmat om den ansträngda situationen. En mängd mejl och upprop har skickats till både lokalpolitiker och regionledningen. Lokalmedia har i flera artiklar och inslag uppmärksammat personalens vädjan om främst fyra veckors sammanhållen semester, men också om ersättning för flyttad, avbruten och uppskjuten semester.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om att regionledningen valt att inte gå med på kravet om ersättning med motiveringen att de inte har haft det systemet i Jönköping tidigare, och att ambitionen varit att alla skulle få sin återhämtning i form av sammanhållen semester. I stället togs ett beslut i början på sommaren om att den personal som arbetat med covidpatienter skulle få en ersättning på 4 000 kronor i månaden.

Efter att antalet covidsjuka i behov av intensivvård ökade efter Kristihimmelfärdshelgen meddelade regionledningen att de inte kunde garantera fyra veckors semester.

I slutet på juni togs ytterligare ett beslut om att den personal som ändrade sin semester efter den 19 juni skulle ersättas med 30 000 kronor. Enligt Irene Sjövall Sanned, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Jönköpings län, var detta ett arbetsgivarbeslut som inte föregåtts av samtal med facken.

– Det här omfattar ju endast personal som avbryter eller ändrar sin semester efter den 19 juli. De som redan fått sin semester fastslagen får ingen ersättning, så det är klart att många känner sig överkörda, säger hon.

Sedan mitten på juni har kliniken varit tvungna att stänga iva-platser vid två tillfällen på grund av sjukskriven personal med bland annat utmattningssymtom.

– Jag vet att en av våra medlemmar som sa upp sig kände sig tvingad att göra det för att inte bli sjukskriven. Hen har valt att istället ta anställning som hyrsjuksköterska, säger Irene Sjövall Sanned.

Region Jönköpings län har tidigare varit en av de regioner i Sverige som varit nästan helt oberoende av hyrsjuksköterskor. Nu bävar Vårdförbundet för att fler kommer att säga upp sig, och i en debattartikel i Jönköpingsposten den 16 juli gick 25 intensivvårdsläkare ut och varnade för att kliniken riskerar att falla samman till följd av att ledningen inte tagit sjuksköterskornas situation på allvar.

Andreas Granath, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på operations- och intensivvårdskliniken vid Länssjukhuset Ryhov, är en av de som skrivit under debattartikeln.

– Det är en katastrof att så många har valt att säga upp sig med tanke på att vi är kroniskt underdimensionerade. Om man jämför oss med andra länssjukhuskliniker, med jämförbar storlek, så är vi väldigt hårt belastade om man räknar på vårdtyngd och antalet platser, säger han och fortsätter:

– I ljuset av att vi är underdimensionerade och egentligen behöver bemanna upp för fler platser är det en katastrof att vi i det här läget tappar personal på grund av hur semestern har hanterats och hur regionledningen har bemött personalen – det har skapat ett stort förtroendeglapp.

Enligt Andreas Granath är det främst den bristande hörsamhetet från regionledningen som har lett till förtroendeglappet, något han tror kan bli svårt att reparera. Han säger att ledningen redan i maj borde ha förstått att det var ett krisläge som krävde en generös ekonomisk kompensation i nivå med det så kallade krislägesavtalet. Något som också tas upp i debattartikeln.

– Det är regionledningen vi kritiserar. De påstår att det har funnits en dialog. Men det är ingen som vet vad den dialogen har bestått i, säger han.

Irene Sjövall Sanned säger att politiker och regionledning konsekvent har duckat – både vad gäller dialoeng med Vårdförbundet och när deras medlemmar skickat mejl och skrivit insändare i lokalmedia.

– De säger att de inte har velat uttala sig på grund av förhandling med oss, men det har inte pågått någon förhandling. De har tagit arbetsgivarbeslut, säger hon.

Irene Sjövall Sanned säger att regionledningen och politiken först efter läkarnas debattartikel tagit initiativ till samtal.

– Det var det vi hade önskat att de hade gjort med oss också. Men de har inte velat möta oss, vilket får oss att fundera över om det verkligen är så hierarkiskt att de lyssnar först när läkarna larmar? Värdesätts våra yrken så olika? Då har de ju inte förstått hur vården fungerar, säger hon.

Mats Bojestig är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län. Han säger att orsaken till att beslutet om ersättningen på 30 000 kronor togs sent därför att semestrarna fastställdes sent.

– Att alla inte omfattas av ersättningen är för att en del semesterveckor hade man har man flyttat på, redan tidigare. Och det är inte ovanligt inom vården, att man inte får fyra veckor i rad, säger han och fortsätter:

– Så har det varit i Jönköping sedan flera år tillbaka, att man inte ersätts för att en vecka läggs ut senare, säger han.

Att sjuksköterskor valt att säga upp sig tycker Mats Bojestig är olyckligt. Samtidigt står han fast vid att ledningen har lyssnat på deras krav.

– Det handlar inte om att de inte har fått svar på insändare och mejl. Vi har ju haft flera dialoger – det de är väldigt besvikna på är att de inte har fått de ersättningar de velat ha och att vi inte har gått med på de förändringar som de har föreslagit, säger han.

När sjuksköterskor nu väljer att säga upp sig, ångrar ni att ni inte gick med på deras ersättningskrav?

– Det är ju inte så att de inte har ersatts. Det de har fokuserat på är att de vill ha ersättning för att de inte har fått en sammanhållen semester. Att vi inte har gått med på det är för att då skulle vi vara tvungna att ersätta alla grupper som inte får sammanhållen semester, säger han och fortsätter:

Vad ska ni göra för att återskapa förtroendet?

– Nu måste vi ha en fortsatt dialog, och förstås med alla fackförbund. Nu planerar vi för hösten. Just nu är läget lugnare på iva, vi har bara tre covidsjuka som är inlagda.  Vi kommer att träffa alla fackförbunden den 11 augusti. Och eftersom det har varit väldigt mycket skriverier är det rimligt att politiken får en riktig genomgång av läget, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev