Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

”Förändring måste komma underifrån”

Publicerad: 21 oktober 2015, 05:45

Det finns få formella hinder mot att ändra arbetsfördelningen inom sjukvården, enligt effektivitetssamordnaren Göran Stiernstedt.


– Frihetsgraden är redan stor, men kraften att förändra måste komma underifrån, säger Göran Stiernstedt, som utreder hur effektiviteten ska öka inom hälso- och sjukvården.

Han är nu i sluttampen med utredningen om ett effektivare resursutnyttjande och kan konstatera att vården har relativt fria händer när det gäller att omfördela arbetsuppgifter mellan olika personalkategorier. Det kan till exempel gälla överföringar från läkare till sjuksköterskor efter viss vidareutbildning.

– Det har bland annat sagts att fysioterapeuter inte får skriva röntgenremisser. Men det beror inte på lagen utan lokala regler i landsting, berättar han.

Mest aktuellt just nu är hur arbetsuppgifter kan överföras från sjuksköterskor till undersköterskor och det beror på bristen på sjuksköterskor.

Varför sker det inte mer omfördelningar?

– Det är säkert en fråga om makt, revirtänkande och tradition. Föreställningar finns om att hindren är stora, säger Göran Stiernstedt.

I slutbetänkandet, som ska komma vid årsskiftet, blir det ingen katalog över vilka uppgifter som lämpligen kan föras över för att öka resursutnyttjandet. Staten ska inte i detalj diktera vem som ska göra vad i vården, anser utredningen.

Tror du att personalgrupper kommer att bli besvikna för det?

– Det borde de inte bli. Friheten är redan stor, samtidigt krävs ett bra ledarskap för att genomföra för­ändringarna, säger Göran Stiernstedt.

Utredningen om den bristande effektiviteten i sjukvården tillsattes av tidigare socialministern Göran Hägglund (KD).

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev