Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Förbättrad logistik kan frigöra tid till vård

Publicerad: 15 mars 2016, 14:39

Foto: Thinkstock

Bara hälften av sjuksköterskornas arbetstid ägnas åt patienterna. Med planering och mer stöd kan det bli mer, enligt en studie från KTH.


Den tid som frigörs med hjälp av servicepersonal måste planeras så att den används på bästa sätt för sjukvården. Annars riskerar den att slösas bort. Det är en av slutsatserna i en magisteruppsats i logistik, från Kungliga tekniska högskolan, KTH.

– Det är sjukvårdspersonalen som ska avgöra hur mycket vårdnära service som behövs för att frigöra tid för sjuksköterskor och undersköterskor, säger Daoud Omar Ali, logistiker som tillsammans med Natalia Dunaeva skrivit magisteruppsatsen Behovsidentifiering för införandet av vårdnära service, en tidsstudie på en vårdavdelning.

De båda logistikerna har följt arbetet på en vårdavdelning vid Karolinska universitetssjukhuset och fokuserat på hur sjuksköterskor och undersköterskor disponerade sin arbetstid.

Målet var att kartlägga deras arbets­upp­gifter utifrån vård-, administrations- och serviceperspektiv, med fokus på service.

Enligt resultatet ägnades hälften av arbetstiden åt patientvård. De administrativa arbetsuppgifterna stod för en fjärdedel av tiden medan service­tjänster tog nästan en femtedel.

Studien definierar olika områden där VNS kan bidra till mervärde för vården. Det rör skötsel av kök samt mathantering, apparatkontroll, tvätt- och sophantering och påfyllnad av patientnära förråd.

– Det logistiska tankesättet kan förbättra tillgänglighet, kvalitet och effektivitet inom vård och omsorg. Men det finns en misstänksamhet mot logistik inom sjuk­vården, man tycker att det låter som det handlar om något industriellt. Bättre vårdlogistik och vårdnära service är ändå något som behövs, inte minst med tanke på sjuksköterskebristen, säger Daoud Omar Ali.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev