Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Fördubbling av anmälda dataintrång

Publicerad: 29 juni 2016, 14:03

Minst 39 landstingsanställda polisanmäldes i fjol för dataintrång, främst för tjuvläsning av patientjournaler.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingRegion Östergötland

Det är nästan en fördubbling jämfört med året innan, visar en kartläggning Nyhetsbyrån Siren har gjort och som Sveriges Radio har tagit del av. 2014 var det 20 fall, att jämföra med 39 året därpå. 2010 gjordes bara sju anmälningar om dataintrång.

Det vanligaste fallet av dataintrång i landstingen är att en anställd tagit del av uppgifter om en patient som denne inte haft någon vårdrelation till. Ofta är det någon anhörig. Men det finns även fall där personer läst sin egen journal. Att göra det genom en sådan direktåtkomst är olagligt; även en vårdanställd måste formellt begära ut sin journal.

Region Östergötland och Stockholms läns landsting är de två som gjorde flest anmälningar under 2015: 19 stycken vardera.

– Vi ser allvarligt på alla dataintrång, men de olika ärendena skiljer sig mycket från varandra och kan bedömas som olika allvarliga, säger Susan Ols, chefsjurist i Region Östergötland.

Överträdelserna upptäcks genom slumpmässiga kontroller av loggarna, men främst genom att patienterna fattar misstanke och begär ut sin logg, säger Susan Ols. Patienter som upptäcker att deras journaler olovligen lästs kan begära att regionen eller landstinget gör en intern utredning, men de kan även polisanmäla händelsen.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News