Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Föreslår hårdare krav i ambulansen

Publicerad: 3 februari 2015, 13:21

Ledningsansvariga vill ha både fystest och utförliga trafikmedicinska bedömningar.


– Vi har medarbetare som orkar gå ner och göra hjärt- lungräddning, men när de ska upp igen behöver de hjälp. Men då finns ju räddningstjänsten där, säger Håkan Klementsson, ambulansöverläkare vid Blekingesjukhuset och ordförande i Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, Flisa.

Kravet på att återkommande testa ambulanspersonalens fysiska förmåga att klara av sitt jobb är en av de saker som diskuteras när Flisa i veckan håller sitt vårmöte i Stockholm.

Även om fysiska tester förekommer på många håll i landet, finns det i dag ingen nationell standard. Flisas styrelse anser att återkommande fysiska tester borde vara ett krav och anser att Aasa, ett speciellt test framtaget för ambulansyrket, i kombination med krav på simkunnighet är en framkomlig väg.

Men den stora knäckfrågan är egentligen vad landstingen och regionerna ska göra med de som misslyckas med testerna.

– Man måste ha handlingsplaner. Väldigt många landsting har tänkt steget fram till handlingsplaner som sedan inte har blivit förankrade eller förhandlade, säger Håkan Klementsson.

Inför vårmötet har Flisas styrelse har tagit fram förslag på riktlinjer som bland annat innefattar de fysiska testerna. En annan punkt är trafikmedicin.

Ambulansverksamhet räknas inte som yrkestrafik och personalen behöver därför inte heller uppfylla de trafikmedicinska krav som ställs på yrkesförare. Det vill Flisas styrelse ändra på

– De medicinska kraven på våra förare ska vara precis desamma som om man kör en buss eller lastbil, säger Håkan Klementsson.

Ansvaret för att en ambulanspersonalen uppfyller de medicinska kraven bör dock ligga på den enskilde medarbetaren, skriver Flisas styrelse i riktlinjerna.

Dela artikeln: