Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Förslag om samvetsklausul väcker protester

Publicerad: 22 oktober 2014, 09:50

Om enskilda landsting göradet möjligt för anställda att vägra utföra aborter kan det leda till fördröjningar i vården. Det skriver ordförandena för RFSU, Vårdförbundet och Sveriges läkarförbund i en debattartikel i Dagens Nyheter.


Bakgrunden är att Kristdemokraterna i landstingen i Jönköping och Kronobergs län ska ha motionerat om att införa en så kallad samvetsklausul, det vill säga rätt för sjukvårdspersonal att vägra utföra vissa vårdåtgärder av religiösa eller etiska skäl.

Det tre debattörerna, Kristina Ljungros, Sineva Ribeiro och Heidi Stensmyren, konstaterar att förre socialministern Göran Hägglund (KD) varit tydlig med att samvetsklausuler inte ska införas i svensk sjukvård. Debattörerna är därför förvånade över att Kristdemokraterna nu väcker frågan på regional nivå.

Att samvetsklausuler skulle fungera bra stämmer inte, anser debattörerna. De hänvisar till situationen i Norge där de menar att införandet av en sådan klausul lett till att kvinnor fått vänta onödigt länge på att avsluta oönskade graviditeter.

Enligt debattörerna kan införande av samvetsklausul vid abort leda till att personal exempelvis skulle kunna vägra ge vård till personer som ådragit sig sjukdom själva eller vägra att delta vid blodtransfusioner.

Relaterat material

Kristdemokrater vill införa samvetsfrihet

Abortvägrande barnmorska stämmer landstinget

Debatt om samvetsfrihet i riksdagen

Abortvägrare vill ha samvetsfrihet

Studenter kluvna kring samvetsklausul

”Det ska framgå tydligare vad det innebär att vara barnmorska”

Kompakt stöd för abortlagen i sjukvården

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev