Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Fortsatt långa väntetider på akuten

Publicerad: 19 september 2018, 12:11

Foto: Thinkstock

Lika dåligt eller sämre. Det är resultatet när Socialstyrelsen publicerar statistik över väntetiderna på landets akutmottagningar.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdSahlgrenska universitetssjukhusetSödersjukhusetRegion Norrbotten

Tre timmar och tjugo minuter.

Det är medianvistelsetiden för en patient på en svensk akutmottagning och då är ungefär en timme väntan på läkare. Det visar Socialstyresens statistik för fjolåret. Väntetiderna ligger därmed kvar på ungefär samma nivå som 2016 men för äldre har de dock ökat, konstaterar myndigheten.

Patienter över 80 år, som står för ungefär 18 procent av akutbesöken, får i snitt visserligen bara vänta 50 minuter på en läkare och ligger därmed kvar på samma nivå som 2016. Vad det gäller den totala vistelsetiden för den äldre patientgruppen så ökar den med 10 minuter och landar på i snitt 244 minuter.

– Väntetiderna är fortfarande långa på många akutmottagningar. I synnerhet för gruppen över 80. Multisjuka äldre ska inte behöva vänta i flera timmar. Miljön på akuten är inte alls bra för dem, säger Mats Granberg, utredare på Socialstyrelsen, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Väntetiderna skiljer sig också mellan olika sjukhus. De sjukhus med flest antal patientbesök som Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Södersjukhuset i Stockholm, hade också längst väntan på läkare, en och en halv timme respektive en timme och femtio minuter. Vid många av de större sjukhusen var vistelsetiden också lång med en median på över fyra timmar, skriver Sovialstyrelsen.

Generellt sett har de mindre sjukhusen kortare väntetider och kortast väntetid på läkare hade de små akutmottagningarna i Region Norrbotten, med under 30 minuters väntetid.

Relaterat material

Längre väntan på akuten

Köerna på akuten fortsatt långa

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev