Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Framgång dröjer för vårdnära service

Publicerad: 25 oktober 2016, 13:03

Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Thinkstock

Sjuksköterskorna har inte fått den avlastning man hoppats på i projektet med vårdnära service som pågår i Östergötland. Därför förlängs projektet ytterligare en gång.


Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandLasarettet i MotalaUniversitetssjukhuset i Linköping

På Lasarettet i Motala och på Universitetssjukhuset i Linköping pågår ett projekt där inhyrd servicepersonal har övertagit en del sysslor som ska underlätta för både sjuksköterskor och undersköterskor, och kanske även läkare. Det kan handla om måltidshantering eller transporter av patienter och deras prover.

Försöket började förra hösten och har förlängts två gånger, nu senast till våren nästa år. Anledningen är att man behöver fortsätta utröna hur väl det fungerar och hur man ska använda det på bästa sätt.

– Vi har inte sett så stor effekt på sjuksköterskorna. Den kanske viktigaste anledningen till att vi förlängde projektet är för att vi ska se hur vi också kan frigöra sjukskötersketid som kan användas för mer specifik omvårdnad och andra insatser, säger vårddirektör Martin Magnusson.

Det är en sorts kedjereaktion man försöker komma till rätta med. Försöket har fungerat bra för att avlasta undersköterskor, men sedan gäller det få tidsvinsten att spridas så att sjuksköterskorna avlastas och även för att renodla läkarnas arbete något. Där är man inte riktigt än.

Det är en liten trestegsraket. Vi har börjat i ena änden.

– Vi vill se hur man kan minska administrationen för sjuksköterskor och läkare. Det är en liten trestegsraket. Vi har börjat i ena änden, säger Helén Bergvich, verksamhetschef på ortopedkliniken i Linköping.

Försöken görs på tre avdelningar på universitetssjukhuset, och på en avdelning i Motala. Det handlar om ortopedi, geriatrik, och strokeavdelningar. Däremot har man inte testat alls på regionens tredje sjukhus: Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Det har att göra med att man har bytt leverantör av de vårdnära tjänsterna där, och därför väntar man till dess pilotprojektet är klart.

Även om man ännu inte sett alla önskvärda effekter ännu så är både Martin Magnusson och Helén Bergvich positiva till projektet och har förhoppningar att man kommer att lyckas renodla allas arbetsuppgifter. Tid har frigjorts för åtminstone undersköterskorna.

– Det verkar som att de får mer tid för omvårdnadsinsatser, de har mer tid att göra riskbedömningar och registrera omvårdnadsfaktorer i kvalitetsregister, säger Martin Magnusson.

Dessutom fungerar den patientnära städningen tillfredsställande visar provresultat på biologiskt material som tagits. Däremot är regionen inte klar med utvärderingen om huruvida det bär sig ekonomiskt att beställa patientnära service.

Och även med vårdnära personal kan det behövas att chefer bestämmer vad sjuksköterskor inte ska eller måste göra, för att faktiskt avlasta dem.

– Ledningen kanske måste besluta att vissa arbetsuppgifter inte ska utföras av sjuksköterskorna för att hjälpa dem att sortera, säger Helén Bergvich.

Relaterat material

Förbättrad logistik kan frigöra tid till vård

Vårdnära service gav bättre och billigare vård

Servicepersonal ska rädda pressad vård

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev