Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Fullt hus på sjuksköterskornas egen dag på Nalen

Publicerad: 6 maj 2009, 11:28

Fullt hus på sjuksköterskornas egen dag på Nalen

Nästan 250 deltagare hade lockats till Specialistsjuksköterskans dag på Nalen i Stockholm för att ta del av ett program fyllt av aktuella frågor för den specialiserade sjuksköterskan.


I debatten på Specialistsjuksköterskans Dag deltog fr v Thomas Tegenfeldt, Socialstyrelsen, Gunilla Strand, Sveriges Kommuner och Landsting, Peter Honeth (fp), statssekreterare utbildningsdepartementet, Ann-Christin Tauberman, utredare socialdepartementet och Brita Bergseth, utredare Högskoleverket.

– En specialistsjuksköterska har alla förutsättningar att bli både en skicklig expert och strateg. Hon har egenskaper som är utmärkta både för att leda verksamheten och dess medarbetare. Ja, hon är som ishockey­spelaren Wayne Gretzky, som sade: ”Jag åker inte dit pucken är, jag åker dit den kommer.”

Karin Stikå Mjöberg, biträdan­de landstingsdirektör i Dalarna och själv sjuksköterska, skrädde dinte orden i sitt inledande tal på Specialist­sjuksköterskans Dag 2009 som arrangerades förra onsdagen, den 29 april.

Bakom dagen står Dagens Medicin i samarbete med Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet.

Båda medarrangörerna har i flera år drivit kravet på att specialistsjuksköterskeutbildningen måste förändras för att anpassas till verksamhetens behov och för att uppfylla kraven för högre akademisk utbildning.

I seminariets debatt kunde Peter Honeth (fp), statssekreterare i utbildningsdepartementet, på stående fot utlova att regeringen ska tillsätta en utredning ”inom en vecka eller två” i linje med dessa krav.

Däremot tyckte varken han eller någon annan i panelen att läkarnas klinikbaserade specialistutbildning är en modell för sjuksköterskorna att stå efter.

– Det måste finnas bättre lösningar, konstaterade Peter Honeth.

Redan innan denna första Specialistsjuksköterskans Dag var till ända, utlovade arrangörerna att det ska bli en ny dag nästa vår - ett besked som resulterade i rungande applåder från publiken.

Relaterat material

Bildextra från Specialistsjuksköterskans Dag

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev