Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

”Fungerande broar i form av samarbeten”

Publicerad: 10 november 2014, 06:00

Daniel Larsson, ordförande i Vårdförbundet Student, vill överbrygga det avgrundsavstånd som råder mellan personal med olika utbildningar.


I svensk hälso- och sjukvård råder hierarkiska strukturer där olika professioner i stället för att arbeta tillsammans ofta konkurrerar och söker hävda sin egen överlägsenhet. Samtidigt betonar vårdutbildningar vikten av interprofessionalitet, något som fått läkarstudenter från den ideella läkarstudentorganisationen IFMSA ihop med sjuksköterskestudenter från Vårdförbundet Student att starta ett samarbete där Vårdförbundet Student bjudits in att delta i projektet Health Care in Danger, HCID, ett globalt projekt med IFMSA och Röda Korset.

Under hösten har en organisationsgrupp med läkarstudenter, en sjuksköterskestudent, en folkhälsovetare och en medlem från SLS kandidatförening arbetat med HCID, vilket inneburit ett friktionsfritt teamarbete utan några som helst maktspel. Resultatet blev ett lyckat symposium där en tvärvetenskaplig debatt hölls med folkrättsrådgivare, läkare, sjuksköterskor och forskare i vårdvetenskap.

Symposiet visade hur tvärvetenskapliga samarbeten kan belysa infallsvinklar och identifiera lösningar på ett nyanserat och effektivt sätt som bara uppnås genom breda kunskaper. Panelens ödmjuka inställning och upp­riktiga intresse för andra professioner blev en viktig kontrast mot det i vården förekommande fenomenet att professioner endast söker svar inom sina egna kompetensområden, vilket leder till stagnerade och föråldrade rutiner.

Om det redan under utbildningarna går att lära studenter att tvärvetenskapliga samarbeten inte hotar utan i stället berikar och utvecklar deras kompetensområden, ja då kanske vi i en framtid verkligen kan se fungerande broar i form av samarbeten i stället för dagens avgrundsavstånd mellan personal med olika utbildningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev