fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Fysioterapeuterna bryter samarbete med Vårdförbundet

Publicerad: 4 december 2018, 15:32

Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Fysioterapeuterna lämnar ett avtalssamarbete efter att Vårdförbundet velat ändra styrkeförhållandet mellan fackförbunden.

Ämnen i artikeln:

FysioterapeuternaVårdförbundet

Det uppger Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal.

– När nu Vårdförbundet vill ändra stadgarna för vår samverkan från ett jämbördigt förhållande till att inflytandet skulle vara viktat 75 procent mot 25 procent mellan dem och oss, plus att deras ordförande skulle ha utslagsrösten vid beslut, då är det varken acceptabelt eller intressant för oss att stanna kvar, säger Stefan Jutterdal till tidningen Fysioterapi.

I dag, tisdag, fattade förbundsstyrelsen beslutet att avsluta det avtalssamarbete med Vårdförbundet som startade i april 2010. Det har gällt för medlemmar anställda inom kommuner, landsting, regioner samt företag inom Sobona.

– Tanken när vi tecknande avtalet var att två förbund som jämbördiga parter skulle bli starkare tillsammans, och att vi skulle stärka arbetet med patient- och professionsfrågorna. Det har fungerat bra, men de senaste två åren har vi funderat på om inte Fysioterapeuterna skulle kunna uppnå ännu bättre resultat inom bland annat karriär- och kompetensfrågorna genom att hitta andra samarbetsparter, säger Stefan Jutterdal till tidningen.

Som en konsekvens av att Fysioterapeuterna avslutar samarbetet med Vårdförbundet inom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, har förbundsstyrelsen också tagit ett beslut om att begära utträde ur OFR och i stället ansöka om inträde i Akademikeralliansen, som är en samverkansorganisation för förhandling inom offentlig sektor. Inom Akademikeralliansen finns sedan tidigare förbunden för bland andra arbetsterapeuter, psykologer, farmaceuter och logopeder.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev