Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Gävle sjukhus kan tvingas flytta

Publicerad: 4 mars 2015, 15:45

Det skulle kosta runt 12 miljarder kronor och ta minst tio till femton år att flytta det, men det kan bli nödvändigt, enligt regionen. Gävle sjukhus nuvarande plats, ovanpå stadens dricksvattentäkt, är den sämsta tänkbara.


– Läget är jättebesvärligt, säger Region Gävleborgs hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman till Arbetarbladet.

Gävle sjukhus anses behöva en ny akutmottagning, fler parkeringar och nytt cancercentrum, men redan vid tidigare byggen på fastigheten har vattnet grumlats och brunnarna behövt stängas. Staden har vid några tillfällen drabbats av vattenbrist, skriver tidningen, som också noterar att både länsstyrelsen och Sveriges geologiska undersökning har uttalat sig skeptiskt mot vidare utbyggnad av sjukhuset på den ås där det mesta av Gävlebornas dricksvatten tas.

Med hänsyn till dricksvattnet borde en eventuell utbyggnad av sjukhuset på dess nuvarande plats ske i riktning norrut, anser länsstyrelsen, men då hotas i stället kulturmiljön i bruksparken Tolvfors. Alternativet är att söka plats för ett nytt sjukhus.

– Vi närmar oss ett vägskäl och måste reflektera över vilken riktning vi ska ta, säger regiondirektören Svante Lönnbark till Arbetarbladet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev