Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Gränshinder för ambulansvård ses över

Publicerad: 5 mars 2020, 12:12

Foto: Eng Foto

Socialstyrelsen ska beskriva vilka hinder som finns för att ambulanser ska kunna korsa nordiska landsgränser. Det har regeringen beslutat.


Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenAmbulanssjukvårdRegion NorrbottenVästra GötalandsregionenRegion SkåneRegion VärmlandRegion DalarnaRegion Jämtland HärjedalenRegion Västerbotten

Det finns flera hinder för ambulanssjukvård i gränsregioner. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har lyft både kompetens- och bemanningskrav för ambulanspersonalen, läkemedelshantering, vägtrafikföreskrifter och ansvarsfrågor.

Därför får Socialstyrelsen i uppdrag att identifiera och beskriva juridiska hinder i den ambulanssjukvård som passerar Sveriges landgränser mot Norge, Danmark och Finland. Transportstyrelsen och Läkemedelsverket ska också hjälpa till.

– Vid olycksfall eller sjukdom är det viktigt att närmsta hjälpinsats anropas för att snabbt vara på plats för att hjälpa patienter. I de fall närmsta ambulans finns i något av våra grannländer ska det inte finnas några hinder för att den ska kunna rycka ut, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Gränssamverkan mellan Norge och Sverige berör i princip alla regioner längs den svensk-norska gränsen, från Västra Götalandsregionen till Norrbotten. I Region Skåne gäller det danska ambulanser som kör mellan Bornholm, via Sverige, och fastlandet i Danmark, men även transporter mellan sjukhusen i Skåne och Danmark. I Norrbotten handlar det om samverkan med finska ambulanser.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2021.

Relaterat material

Vill göra norska ambulanser lagliga

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev