Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Grönt ljus för kamera på Skånes ambulanser

Publicerad: 12 december 2014, 13:35

Foto: Thinkstock.

Länsstyrelsen har godkänt att alla regionens ambulanser får en fastmonterad kamera för att kunna filma olycksplatser.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I den omfattande olyckan vid Tranarpsbron i Skåne för snart två år sedan skadades 46 personer och en man avled. Enligt polisen var det 38 lastbilar och 33 personbilar inblandade.

Vidden av olyckan kunde dock inte förmedlas till den bakre ledningen via kommunikationssystemet Rakel. Det var först i samband med en tv-sändning man förstod den oerhörda omfattningen och de omständigheter som rådde på platsen med bland annat dimma och risk för kemiska olyckor.

Det är bland annat mot bakgrund av detta som Region Skåne ansökt om att få ha en kamera fastmonterad på sina ambulanser. Tanken är att kameran, som ska kunna zooma och även vridas i sidled, ska ge en översiktlig bild till den bakre ledningen eller staben. På så sätt kan den i sin tur se till att rätt resurser skickas till olycksplatsen och att de mottagande sjukhusen kan förbereda sig för att ta omhand skadade.

Länsstyrelsen i Skåne har nu beviljat regionen ett tvåårigt tillstånd att utrusta samtliga 83 ambulanser med kamera. Myndigheten anser att övervakningsintresset överväger integritetsintresset men skriver också att tillståndet är förenat med en rad villkor:

■ Övervakningen få endast ske på olycksplatsen, i ambulansens färdriktning och när ambulansen står stilla.
 ■ Området som ska övervakas får vara maximalt 70 meter långt och 100 meter brett.
 ■ Tillståndet gäller bara streamad bild. Filmer får inte lagras och ljud får varken tas upp eller lagras.
 ■ Ambulanserna måste ha tydliga skyltar där det framgår att de är försedda med kameraövervakning och att det är Region Skåne som står bakom den.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev