Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Hälften av dödsfallen bland äldre på boenden

Publicerad: 6 maj 2020, 13:02

UPPDATERAD Nästan varannan avliden i covid-19 i Sverige bodde på äldreboenden. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen.
– Det är en ganska utsatt grupp, de som befinner sig i särskilt boende, säger Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Den 28 april hade totalt 2 075 personer i Sverige, alla åldrar, avlidit i covid-19. Av dessa bodde 948 på ett äldreboende – vilket motsvarade 45 procent av alla avlidna.

Bland de som hade avlidit i Sverige i covid-19 till och med den 28 april var de allra flesta, 90 procent ,70 år eller äldre. Totalt handlar det om 1 877 dödsfall i corona i den åldersgruppen.

Av dessa bodde 50 procent i särskilt boende, medan 26 procent hade hemtjänst, enligt Socialstyrelsens siffror.

Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyrelsen, säger att statistiken för dödsfall på särskilda boenden kan förklaras med att personer som bor där har sämre hälsa.

– Det är en ganska utsatt grupp, de som befinner sig i särskilt boende. Vi tänker att det är en anledning till att man har särskilt boende som insats. De är mer sjuka än motsvarande åldersgrupp som inte har särskilt boende som insats. Det här pekar också på vikten av att förhindra smitta på särskilt boende och självklart även för personer med hemtjänst, säger Henrik Lysell.

Av personer i åldersgruppen 70 eller äldre som till och med 28 april hade testats positivt för covid-19 bodde 39 procent i särskilt boende. Andelen av de bekräftat smittade i samma åldersgrupp som bodde hemma med hemtjänstinsatser var 27 procent.

Sett till det totala antalet som bodde på särskilt boende var 4 procent smittade av covid-19, motsvarande siffra för personer med hemtjänst var 1 procent.

På den dagliga presskonferensen ställde TT en fråga om smittspridningen inom äldreomsorgen och att äldreforskare pekar på stora brister inom äldreomsorgen, som att vårdare i Sverige tar hand om många brukare.

– Det är inte vi som håller på med statligt stöd eller inspekterar dem, svarade statsepidemiolog Anders Tegnell och tillägger att det har funnits förbättringspotential.

Var det klokt att lägga så mycket ansvar på en bristfällig organisation?
– Det kan man fundera på i backspegeln men i sådana här situationer är det något man måste hjälpas åt med för att skydda grupper.

TT

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev