Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Hallå där …

Publicerad: 28 januari 2021, 11:22

Foto: Privat


... Kerstin Ivéus, barnsjuksköterska, på Lilla Erstagårdens barn- och ungdomshospice, som just utsetts till Årets sjuksköterska i palliativ omvårdnad 2020.


Nu har det snart gått elva år sedan Kerstin Ivéus tillsammans med en kollega startade upp syskonstödet på Lilla Erstagårdens barn- och ungdomshospice. I dag ingår de i ett nätverk av åtta syskonstöd i Sverige, de flesta kopplade till barnonkologen vid olika sjukhus. 

Som barnsjuksköterska arbetar Kerstin Ivéus 50 procent med barnpalliativ vård, och 50 procent som syskonstödjare. Nyligen har hon startat upp sorgebearbetningsgrupper för syskon i åldrarna 7 till 19 år. 

Berätta om ditt arbete som syskonstödjare?
– Jag träffar syskon till barn som är svårt sjuka och döende. Vi gör aktiviteter ihop, går på museum, grillar korv – och under aktiviteten börjar ofta barnet prata, och vi kan samtala om det som är svårt. Jag bjuder ofta in flera barn till aktiviteterna så att de kan känna stöd i att de inte är ensamma om sina upplevelser, säger Kerstin Ivéus. 

Ditt arbete med ett syskon kan ibland pågå flera år efter att ett barn gått bort, berätta?
– I bland behöver det ta tid. Det kan också vara så att ett syskon behöver mer hjälp under en period, för att sedan försvinna ett tag och sedan komma tillbaka. Ibland bjuder jag också in ett barn med ”längre tid” till nätverksmötena – så att de syskon som inte varit med så länge ska se att det går att ta studenten, att livet kan gå vidare.

Vad betyder priset för dig?
– Det känns jättefint att den barnpalliativa vården lyfts på det här sättet. Runt 500 barn dör i Sverige varje år, och väldigt många som påverkas. När ett barn går bort måste livet göras om och en ny mening skapas. Ofta är det syskonen som får bli den enda meningen för föräldrar, och det kan vara väldigt tungt. Att får arbeta med att hjälpa just syskonen känns väldigt viktigt.

Bakom utmärkelsen Årets sjuksköterska i palliativ omvårdnad 2020 står föreningen Sjuksköterskor för palliativ omvårdnad.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev