Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Halland binder sjuksköterskor till regionen efter examen

Publicerad: 25 november 2016, 16:18

Elina Ljungqvist från Varberg är en av få sjuksköterskor i Region Halland som får betalt för att utbilda sig.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

För Elina Ljungqvist var studieersättning en förutsättning för att hon skulle kunna bli barnmorska. Motkravet är att hon fortsätter arbeta för samma arbetsgivare i tre år efter examen.


Ämnen i artikeln:

Region HallandVårdförbundet

Elina Ljungqvist går sista terminen på barnmorskeutbildningen i Göteborg, bor i Varberg och får studieersättning från sin arbetsgivare i Region Halland. Hon är en av få sjuksköterskor i Halland som får ekonomisk ersättning för att utbilda sig. Vem som fick chansen avgjordes genom intervjuer.

– När några skulle väljas ut tänkte jag ”får jag inte den så fortsätter jag att jobba”. Det var inget alternativ att studera utan studielön, säger Elina Ljungqvist.

Ersättningen är 15 000 kronor i månaden för heltidsstudier, efter skatt blir det omkring 11 000 kronor.

– Jag klarar mig på det, det är unge­fär som för mina studiekamrater med studielån. Men ibland måste jag komplettera med studielån också, ungefär en månad per termin.

För Elina Ljungqvist är studieersättningen en förutsättning för att hon ska följa sin dröm och bli barnmorska. Studiemedlen räcker inte till, hon har familj och två små barn och hinner inte arbeta extra då hon pendlar mellan boendet i Varberg och universitetet i Göteborg.

Men inte alla skulle välja att skriva kontrakt om studieersättning med Region Halland, berättar Elina Ljungqvist. Enligt kontraktet binder hon sig att arbeta kvar i tre år efter examen, något som avskräcker många. Kanske för att det finns en rädsla för att inte trivas på den nya arbetsplatsen och en vilja att själv styra var man hamnar.

Tidigare arbetade Elina Ljungqvist på gynekologavdelningen på kvinnokliniken i Varberg, och fram till en bit in på sista terminen har hon inte vetat vart hon ska som färdigutbildad.

– De har sagt att de placerar oss där vi behövs, men nu har jag precis fått veta att jag ska vara på förlossningen. Innan dess kändes det jobbigt, då visste jag inte var jag skulle hamna.

Sineva Ribeiro, ordförande i sjuksköterskornas fackförbund Vårdförbundet, jämför kontraktet med slaveri.

– Jag brukar säga att slaveriet har upphört i Sverige för länge sedan. Och vi måste utbilda för Sveriges befolk­ning, inte för min lilla kommun eller mitt lilla landsting, säger hon.

Efter specialiseringen får Elina Ljungqvist 1 500 kronor i löne­påslag. Med tanke på den ringa löne­ökningen och dåliga arbetsförhållanden tycker Elina Ljungqvist att betald vidareutbildning borde vara en självklarhet.

– Jag tycker att det rimmar rätt dåligt om jag ska ta lån för att specialisera mig och får 1 500 kronor i lönepåslag. Sedan tänker jag på läkarna, de får lön under sin specialisttjänstgöring.

Relaterat material

Sjuksköterskor pluggar vidare på skilda villkor

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev