fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Han får ny arbetsplats två gånger om året

Publicerad: 13 april 2016, 05:30

FULL KOLL. ELSA-sjuksköterskan Daniel Rynningsjö tar hand om patienten Birgith Andersson från Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån

Kirurgi, medicin, palliation och akutsjukvård – allt är bekant för Daniel Rynningsjö. Han är fastanställd som sjuksköterska men enligt en modell som innebär nytt jobb varje halvår.

Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandUniversitetssjukhuset i Linköping

– Jag stannar aldrig upp, utan måste ständigt anpassa mig och möta nya utmaningar. Det är väldigt stimulerande, säger Daniel Rynningsjö.

Han hade just tagit examen när han 2012 valde att börja som ELSA-sjuksköterska i Region Östergötland. Modellen innebär att Daniel Rynningsjö kan välja mellan ett antal olika placeringsblock inom olika sjukvårdsverksamheter och byta arbets­plats varje vår och höst.

Själv valde han att börja på Motalas geriatriska avdelning, för att sedan gå över till palliativ hemsjukvård, LAH i Mjölby, och därefter kirurg­akuten i Linköping. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är han stationerad på universitetssjukhusets kardiologiska avdelning, även om han har bytt avdelningar ett par gånger under tiden.

– Mina kollegor kan ibland säga ”just det, du har ju varit på kirurgen, hur ska jag göra det här?”. Jag känner att mina olika erfarenheter gör att jag kan bidra på ett annat sätt.

Lena Holmertz, AT-chef i Lin­köping och Motala, instämmer.

– De här sjuksköterskorna blir väldigt duktiga och tar med sig kompetens mellan olika block och specialiteter. Därför blir de särskilt efterfrågade. Nyss var jag på ett möte med universitets­sjuk­husets ledningsgrupp som ville få fler ­ELSA-sjuksköterskor.

Förutom att ELSA-konceptet har gjort det lättare att locka sjuksköterskor, särskilt till Motala, anser Lena Holmertz att modellen har gett mer oväntade effekter i vården.

– Vi har fått ett bättre sam­arbete mellan klinikerna. När man har tjänstgjort på en avdelning är det inte lika lätt att klaga på hur saker och ting görs där, för man vet kollegornas förutsättningarna. I slut­ändan leder det också till en smidigare vårdkedja för patienterna, säger hon.

Egentligen finns det ingen tidsgräns för hur länge man kan jobba som ­ELSA-sjuksköterska men Daniel Rynning­sjö har bestämt sig för att specialistutbilda sig inom anestesi till hösten.

– Det är klart att det tar på krafterna att alltid lära känna ny personal och nya rutiner. Nu har jag fått en ordentlig grund att stå på så det känns bra att gå vidare.

Kommer du klara att hålla dig till en och samma arbetsplats i framtiden?

– Haha, det är frågan. I början kände jag att jag hela tiden ville utvecklas. Men senaste året har jag mer och mer sett vikten av att vara kvar på en plats och kunna utveckla verksamheten där. Så jag tror nog att jag kan stanna längre än ett halvår i taget.

ELSA-sjuksköterskor

■ ELSA står för Enheten för legitimerade sjuksköterskor i allmäntjänst­göring.
■ Konceptet innebär att sjuksköterskorna har en fast tjänst på en avdelning men jobbar på andra avdelningar i block om oftast sex månader för att bredda sin kompetens. Efter två år och ungefär fyra block utgår ett lönepåslag på minst 2 000 kronor i månaden.
■ Modellen startade på Lasarettet i Motala 1998 men har sedan dess utökats till att inkludera även universitetssjukhuset i Linköping. ELSA-konceptet har också anammats på Höglands­sjukhuset i Eksjö.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev