tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Hands on på värdebaserad vård

Publicerad: 26 maj 2016, 13:05

Hallå där Senga Cree, som är fysioterapeut från Skottland och som i dag berättade om nya lösningar som sparat både tid och pengar, samtidigt som vården har blivit bättre inom den offentligt finansierade sjukvården, NHS.

Ämnen i artikeln:

Värdebaserad vård

Fokusgruppen har varit patienter med problem relaterade till rörelseapparaten, muskler och skelett.

Vad handlar projektet om?

− Det är ett projekt som spänner från primärvård till sjukhusvård i hela Skottland, där vi har satsat på effektiva lösningar baserat på information om vad människor vill ha. För oss är det viktigt att satsa på sjukvården som helhet, inte bara separata delar av sjukvårdsystemet.

Vad är det ni har gjort konkret?

− Vi har exempelvis upprättat en telefonlinje där patienter själva kan rapportera in sina besvär, patienterna får i samma stund ett mejl med egenvårdsråd. Klinikerna skickar också ut sms-påminnelser som gör att patienterna inte glömmer bort sina inbokade besök.

Vad har ni kunnat se för resultat?

− Patienterna kommer direkt till rätt instans utan att behöva gå via olika läkare på vägen dit. Väntetiderna har kortats med flera veckor. Fler patienter kommer till sina bokade besök, omkring hälften av uppföljningsbesöken har kunnat skötas via telefon och behandlingstiden har blivit kortare. Detta har sparat både tid och pengar. Bara genom triageservice via telefon sparar NHS 623 000 pund (drygt 7,5 miljoner kronor) varje år. Men framför allt har det blivit bättre för patienterna och vi kan se förbättringar i fysisk hälsa.

Vad har ni fått för reaktioner från patienterna?

− Vi pratade med 3 000 patienter om vad de vill ha ut av servicen. De berättade att de vill ha information snabbt och de vill kunna behandla sig själva och om de behöver sjukhusvård vill de ha hjälp snabbt. Patienterna är nöjda, vi har givit dem vad de vill ha.

Senga Cree deltog i seminariet om värdebaserad vård som anordnades av Dagens Medicin i dag.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev