Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Här betalar kommunen vidareutbildningen

Publicerad: 24 mars 2016, 08:00

Som sjunde kommun i landet väljer nu Umeå kommun att erbjuda sjuksköterskor betald specialistutbildning.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landsting

Efter två års påtryckningar från Vårdförbundet offentliggjordes på onsdagen att Umeå kommun blir näst ut med att införa AST, akademisk specialisttjänstgöring. Jenny Olsson är Vårdförbundets ordförande i Västerbotten.

Hur kommer erbjudandets upplägg se ut?

– Utbildningen startar i höst med en student som vidareutbildar sig inom psykiatri och två studenter som läser masterutbildningar som passar verksamhetens behov. Nästa år kommer vi att fortsätta med två studenter inom geriatrik. Så är det tänkt att löpa vidare vartannat år för vardera utbildning, så att det hela tiden blir ett flöde av ny kompetens. Däremot är det inte klart ännu ifall kommunen kommer att teckna något kollektivavtal med Vårdförbundet eller inte.

Hur kommer det sig att det fortfarande är så pass få kommuner som erbjuder AST?

– Vi har haft diskussioner om det här med alla femton kommuner i Västerbotten och många anser att det är riskabelt att betala för en utbildning när man inte har några garantier för att personalen verkligen stannar kvar. För mindre kommuner kan en sådan här satsning bli väldigt kännbar i budgeten. Men om alla kommuner erbjöd AST skulle det inte vara ett problem – om en sjuksköterska som fått utbildningen försvinner så kan man ju rekrytera en sjuksköterska som fått specialistutbildningen i en annan kommun.

Hur är intresset bland era medlemmar för specialistutbildningarna?

– Det är stort. En person kom till och med spontant förbi och gratulerade oss i dag. Sedan tidigare vet vi många vill gå de här utbildningarna men att de inte tycker att det är värt att betala för studierna själva. Vi är övertygade om att de här tjänsterna kommer att fyllas.

Hur känns det för dig personligen i dag?

– Egentligen blev det klart för två veckor sedan så det har varit jobbigt att hålla det hemligt. Men det är jättejätteroligt, nästan som ett barn.

-------------------------------------------------------------------------------

FAKTA Kommuner som tidigare infört AST:

■ Vetlanda
■ Finspång
■ Heby
■ Karlskrona
■ Laholm
■ Boden

Ett flertal landsting och regioner har också slutit avtal med Vårdförbundet om AST.

Källa: Vårdfokus

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev