fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Här finns bästa praktiken för sjuksköterskor

Publicerad: 22 juni 2016, 05:15

Foto: Henrik Brunnsgård/Bildbyrån

Högskolan i Dalarna har de mest nöjda studenterna ute på verksamhetsförlagd utbildning, VFU, i vården, visar en dagsfärsk rapport från Vårdförbundet Student. Göteborgs universitet rankades lägst.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetLandstinget Dalarna

Trots små marginaler finns det skillnader i upplevelsen av VFU bland studenter som läser till sjuksköterska, röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker. Av 25 rankade universitet och högskolor hamnade Högskolan i Dalarna i topp på 4,96 av 6 möjliga poäng, medan Göteborgs universitet ligger i botten på 4,19 poäng. Poängen baseras på en enkätundersökning där 775 studentmedlemmar deltog.

− Man får aldrig vara nöjd så det spelar ingen roll hur vi ligger i rankningen. Men det är bra med undersökningar som kan peppa eller elda på, det är alltid bra. Men man måste fortsätta jobba vidare, säger Ninni Wallfelt, programansvarig för sjuksköterskeprogrammet, Högskolan Dalarna.

I enkätsvaren lyfter studenterna fram betydelsen av att ha en bra och intresserad handledare, handledarutbildning anses önskvärt. Trots att högskolan i Dalarna kräver handledarutbildning har inte alla handledare utbildning, det är önskvärt men svårt för högskolan att påverka, enligt Ninni Wallfelt.

− Ortopedkliniken är ett föredöme, de har en huvudhandledare som brinner för sitt uppdrag och de har ett stort antal sjuksköterskor som gått handledarutbildningen. De har också varit ganska stränga med att man inte får handleda om man inte har gått utbildningen, säger Ninni Wallfelt.

Även om majoriteten är nöjd med stödet från handledarna är 34 procent av de svarande missnöjda med tiden som ges för reflektion, som prioriteras bort framför andra uppgifter. Ninni Wallfält tror att handledarnas knappa handledningstid beror på landstingens ”spariver”.

− Så det är svårt, tänker jag, i de här korta processerna att ge en fullgod handledning i alla situationer.  Mycket stress och hög arbetsbelastning, ja det är klart att det påverkar. Då tänker jag att vi från lärosätet måste stötta handledare och vi har ju också lärare knutna till VFU:n, så kallade kliniska adjunkter. Kliniska adjunkter är viktiga och det borde satsas mer på att öka antalet.

Totalt sett är de flesta studenter, drygt 60 procent, nöjda med sin VFU. Trots detta överväger en av fyra att byta yrke efter någon av sina VFU-placeringar. Enligt Vårdförbundet Student beror mycket på den stressiga arbetsmiljön, omfattande skiftarbete eller brister i ledarskap och organisation.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev