Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Här ska patienter styras bort från akuten

Publicerad: 11 December 2014, 09:05

Foto: Robin Aron/Bildbyrån

Gamla och unga ska stoppas från att besöka sjukhusens akuter i onödan. I Västra Götaland ska koordinatorer slussa dem till primärvården i stället.


Yngre vuxna och äldre multisjuka är de som allt oftare besöker sjukhusens akutmottagningar i Västra Götaland, trots att det inte är sjukhusvård som de behöver. Detta vill regionen få stopp på.

Ett projekt med så kallad aktiv hälsostyrning, som regionen drivit tillsammans med konsultföretaget Health navigator, avslutas nu eftersom resultaten har varit varierande. Till viss del har projektet lett till minskad slutenvårdskonsumtion men inte i samma omfattning som i Stockholms läns landsting, där aktiv hälsostyrning fått genomslag.

Nu tillsätter Västra Götalandsregionen i stället egna omsorgskoordinatorer på alla sina nio akutmottagningar. Deras uppdrag blir bredare än det som Health navigator haft.

Framför allt är det patienter som gör tre eller flera besök per år på akutmottagningarna som ska erbjudas hjälp att söka vård på rätt nivå. Koordinatorerna ska ta kontakt med kommuner och primärvård för att stärka nätverket runt patienterna så att de slipper onödiga inläggningar på akutsjukhusen.

Under våren kommer en till två koordinatorer att tillsättas på varje akutmottagning på sjukhusen i Västra Götaland.

Relaterat material

”Så kan vi hålla patienten borta från akuten och optimera flödet”

Sjuksköterskor på akuten sorterar och lägger in direkt

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev