tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Här tappar hemsjukvården halva personalstyrkan

Publicerad: 10 maj 2016, 11:20

Gällivare kommun beräknades få ansvar för ett tjugotal hemsjukvårdspatienter. Det blev 300. Nu har hälften av sjuksköterskorna i hemsjukvården sagt upp sig.


I februari 2013 tog kommunerna i Norrbottens län över ansvaret för hemsjukvården från landstinget. Enligt Norrländska Socialdemokraten var tanken att det skulle det röra sig om ett tjugotal patienter som kommunens sköterskor skulle vårda. Men beräkningarna stämde inte överens med verkligheten.

– I dag har vi över 300 hemsjukvårdspatienter och över 400 hembesökspatienter då det är som mest, men vi är fortfarande samma bemanning. Och när det inte finns någon avgränsning i vårt ansvarsområde så får vi otroligt mycket att göra, säger personal till lokaltidningen.

Nu har fyra anställda och en chef sagt upp sig, rapporterar NSD. I kombination med en sjukskrivning, en pensionsavgång och en vakans återstår efter sommaren därmed bara en anställd i personalstyrkan. Anställda oroar sig för att arbetsbelastningen drabbar de sjuka.

– Katetern ska bytas var tolfte vecka. Men vi kanske inte hinner så då går det ibland femton veckor. Och så får patienter ont. Det problemet händer veckovis numera. Och tänk hur det kommer att bli till sommaren, då bara en är kvar som fast anställd, säger personalen.

Förvaltningschefen Marika Rissanen-Korpi utlovar uppföljningssamtal med dem som har sagt upp sig för att skaffa sig en bättre bild av orsaken. Vidtagna åtgärder i arbetsmiljön ska också redovisas för socialnämnden i början av juni.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om hur beräkningarna på patientantalet slagit fel vid kommunernas övertagande av hemsjukvården runt om i landet. Bland annat visade en utvärdering i Västernorrland att kommunerna har tio miljoner kronor i merkostnader årligen, jämfört med beräkningarna.

Relaterat material

Hemsjukvård en dyr affär för kommuner

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev