Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Här vårdas frakturen redan i kristallkulan

Publicerad: 7 september 2018, 12:20

Frakturkoordinatorn Evalena Sandh undersöker bentätheten hos en patient på Norrtälje sjukhus.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Den vanligaste hanteringen vid benbrott är att patienten kommer till akuten, gipsas och sedan skickas hem. På Norrtälje sjukhus har man anammat ett annat arbetssätt för att hindra att samma patient drabbas av upprepade brott på exempelvis handled eller höft.


Ämnen i artikeln:

Norrtälje sjukhusKarriärsöndag

Sedan fem år tillbaka finns en frakturkoordinator anställd på Norrtälje sjukhus, den enda i Sveriges största landsting. Koordinatorn är en sjuksköterska, med specialistkompetens, som försöker fånga upp riskpatienter som kommit till akuten med benbrott. Ofta handlar det om kvinnor mellan 50 och 85 år.

– Frakturen behandlas precis som vanligt på akutmottagningen. Skillnaden är att jag har behörighet att gå in i akutliggaren och söka efter misstänkta handleds-, arm-, rygg- och höftskador. I processen gör jag en journalgranskning för att se om det är en fragilitetsfraktur, säger frakturkoordinatorn Evalena Sandh.

Hon arbetar i en frakturkedja tillsammans med läkare och fysioterapeuter för att identifiera, riskskatta, utreda, behandla och följa upp patienterna. I Evalena Sandhs jobb ingår att göra en riskbedömning med hjälp av WHO:s frakturriskkalkylator Frax för att beräkna tioårsrisken för en osteoporosfraktur.

Patienter som bedöms ha en ökad risk blir erbjudna att göra en benskörhetsutredning, vilket de allra flesta tackar ja till. De får då en konsultationsremiss till osteoporosutredning hos sjukhusets specialistläkare.

– Många är oerhört tacksamma och har själva undrat varför de bröt handleden när de föll, säger Evalena Sandh.

Visar det sig att patienten är benskör finns olika behandlingsalternativ.

– Det avgörs vid läkarbesöket. Det finns alltifrån livsstilsråd till hur man kan träna upp balans, man tittar på hur hemmiljön ser ut och det finns även läkemedelsbehandling, säger Evalena Sandh.

I processen gör jag en journalgranskning för att se om det är en fragilitets­fraktur. – Evalena Sandh

Under förra året identifierade Norrtälje sjukhus cirka 400 fragilitetsfrakturer i åldern 50–85 år. Än så länge finns ingen statistik över hur väl upplägget fungerar eller hur många av dem som har sluppit hamna på akuten igen med benbrott.

– Det finns stora internationella studier av det här som visar att frakturförekomsten går ner, men vi har inte gjort någon studie här på sjukhuset, säger Evalena Sandh.

Vad satsningen på frakturkedjan innebär i form av frigjorda vårdplatser och sparade pengar finns inte heller på pränt. Men Efva Lagerstedt, vice vd på Tiohundra som driver Norrtälje sjukhus, är övertygad om att upplägget har effekt.

– Vi har inte räknat på det. Syftet har hela tiden varit att jobba hälsoförebyggande. Även om patienten har haft sin första fraktur minskar vi risken för nya genom att sätta in behandling i tid. Patienten får ökad livskvalitet, det minskar inläggningar och avlastar till exempel operation, säger Efva Lagerstedt.

Evalena Sandh menar att hela samhället tjänar på att sjukhusen har koll på akutens benbrott.

– I osteoporosvärlden säger man att varje satsad krona ger tre tillbaka så det är där man har sin fasta övertygelse att det här spar pengar. Det är tyvärr en sjukdom som ökar nästan explosionsartat, framför allt i asiatiska länder, säger hon.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev