lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Haverikommissionen vill ha nationellt triage

Publicerad: 12 januari 2016, 10:07

Foto: Thinkstock

En förvirrad ambulansinsats i samband med en trafikolycka gör att myndigheten vill att landstingen talar samma språk.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenRegion Jönköpings län

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I början av december 2014 inträffade en bussolycka på riksväg 27 mellan Tranemo och Gislaved i Västra Götaland. Enligt en rapport publicerad av Statens haverikommission var ambulansinsatsen som följde på olyckan, och som innefattade ambulanser och sjukhus från såväl Västra Götaland som Region Jönköpings län, i stort sett var bra.

Men.

Enligt rapporten ville den första ambulansen på olycksplatsen inte ta ledningsansvaret då den inte ansåg sig lämpad. Vidare användes olika metoder för prioritering av skadade vid olika tillfällen vilket gjorde att det uppkom en förvirring hos de mottagande sjukhusen om hur många av de drabbade som var allvarligt skadade.

För att råda bot på problemet rekommenderar Haverikommission att Socialstyrelsen tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting tar fram ”en enhetlig nationell standarsmetodik för prioritering bland skadade på en olycksplats (triage)”.

Håkan Klementsson, ordförande i Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, Flisa, uppger att det redan finns ett nationellt koncept med namnet Prehospital sjukvårdsledning som stöttas av Socialstyrelsen.

– Men det finns en lucka. Konceptet förespråkar triage enligt Manchestermetoden men det är inte tvingande och då kan man göra lokala avvikelser som kan ge kommunikationssvårigheter över landstingsgränserna, säger han till Dagens Medicin.

Anser Flisa att triaget i konceptet ska bli tvingande?

– Det tror jag är den enda vägen framåt. Det kommer att bli mer och mer gränslös dirigering och vid större allvarliga händelser är det plötsligt tre–fyra regioner inblandade. Vi är tacksamma att Haverikommissionen har observerat detta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev