Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Helsingborg väntas få värsta sommaren hittills

Publicerad: 21 juni 2017, 09:48

Foto: Pressbild

Det akuta läget på Helsingborgs lasarett väntas slå tidigare bottenrekord. Och nästa vecka öppnar en enhet utan sjuksköterskor.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettVårdkrisen

– Vi har ett enormt inflöde och hade över 40 patienter som övernattade häromdagen. Vi har haft fler vårdsökande till akuten än vad både Malmö och Lund haft tillsammans. Vi måste titta på hur vi har dimensionerat akutvården i Helsingborg. Det är ganska förfärligt, sade Yvonne Augustin (S), regionråd och ordförande i Skånevård Sund, på tisdagens regionfullmäktige rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Den pressade situationen på sjukhuset gjorde att det förra året hade 2 700 patienter som tvingades ligga kvar på akuten ett dygn eller längre. Helsingborg har den värsta situationen i hela landet, enligt Svenska Dagbladets genomgång av vårdstatistiken. Det dystra rekordet ser dock ut att slås i år då sjukhuset under årets fyra första månader redan haft 1 500 överliggare på akuten.

Svenska Dagbladet skriver också att antalet vårdplatser vid Helsingborgs lasarett minskat med nästan 20 procent under de senaste fem åren och är i dag 343 stycken. Samtidigt är två av 14 operationsalar stängda och endast sex av åtta intensivvårdsplatser öppna.

Enligt Helsingborgs Dagblad öppnar lasarettet i nästa vecka en utskrivningsenhet med 18 vårdplatser bemannad med bara undersköterskor.

– Det är alltså ingen vårdavdelning. Där hamnar patienter som är utskrivna och kanske väntar på transport, eller i princip är utskrivningsklara och bara väntar på något provsvar. Syftet är att underlätta utskrivningsprocessen samt att kunna frigöra vårdplatser effektivare. Denna enhet kommer förhoppningsvis att förbättra våra möjligheter till att planera det akuta flödet, säger Harald Roos, divisionschef på Helsingborgs lasarett, till tidningen.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev