lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Hemsjuksköterskor redo rycka ut på akuta larm

Publicerad: 19 januari 2018, 14:15

FLEXIBLA. Sjuksköterskor i Dals-Eds kommunala hemsjukvård är beredda att agera ambulans vid akuta uppdrag – men måste följa fartgränserna. Christina Larsson, till vänster, och Johanna Alfredsson är på väg till sin bil.

Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån

När ambulansen larmas i Dals-Ed kan det vara en av kommunens sjuksköterskor som kommer först. I kommunerna i Fyrbodal åker hemsjukvården på prio 1-uppdrag när ambulansen är upptagen.

Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdAkutsjukvårdVästra Götalandsregionen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I glesbygdskommunen Dals-Ed på gränsen mot Norge är hemsjuksköterskorna utrustade med akutväska och kan vara på plats före ambulansen om så krävs. Arbetssättet kallas Samverkande sjukvård och blåljusuppdragen för IVPA, ”i väntan på ambulans”.

– Tanken är att vi ska hjälpas åt och kunna jobba tillsammans. Vi har jobbat mycket i stuprör i vården. Primärvården har haft sitt och jobbat på sitt vis, hemsjukvården på sitt vis, ambulansen på sitt vis och 1177 på sitt, säger Christina Larsson, sjuksköterska i Dals-Eds kommun.

Här infördes det nya arbetssättet strax före årsskiftet och hittills har någon blåljusutryckning inte skett. Men Dals-Ed, med cirka 4 800 invånare, är en av de sista kommunerna i Fyrbodal i Västra Götalands län som går med i Samverkande sjukvård, som startade som ett mindre projekt 2009. En av de viktigaste erfarenheterna från kommuner där arbets­sättet funnits längre är att vårdkedjan blir mer sömlös och samarbetet mellan professionerna stärks. Det berättar Maria Klingberg, projektledare för Samverkande sjukvård i Västra Götal­andsregionen.

– Det är ofta samma patienter som vi är inne på men man har inte riktigt koll på varandra, vad vi gör för insatser för en och samma patient. Nu jobbar man som kollegor över verksamhetsgränserna. Hemsjuksköterskan kan ringa till sjuksköterskan i ambulansen och be om hjälp med till exempel en nålsättning eller bedömning, säger Maria Klingberg:

– På samma sätt kan ambulansen ringa till hemsjukvården när den lämnar en patient hemma som inte behöver akutvård men som man känner behöver en uppföljning. 1177 Vårdguiden och Mäva, NU-sjukvårdens medicinska äldrevårdsavdelning, kan på telefon få hjälp av sjuksköterska inom hemsjukvården eller ambulansen med bedömningar eller åtgärder hemma hos patienten.

I Dals-Ed har kommunens 15 sjuksköterskor fått utbildning i de mest akuta tillstånden samt vilka undersökningar och läkemedel som brukar vara aktuella.

Sjuksköterskorna har utrustats med en mobiltelefon vars GPS-position SOS Alarm följer för att se vem som är närmast vid ett larm. Om hemsjukvården är närmast plingar det till i telefonen samtidigt som det går ut ett prio 1-larm till närmaste ambulans.

Information om vad, vart och vem skickas inte ut förrän sjuksköterskan tackar ja till uppdraget.

– Är vi upptagna med ett besök hos en av våra patienter så tackar vi nej till uppdraget. Då vet vi inte vem det är, vad det gäller eller vart vi ska, säger Christina Larsson.

Hon är noga med att betona att hemsjukvårdens egna patienter alltid går före IVPA-uppdrag. Hemsjukvården åker bara på de mest akuta medicinska larmen där det handlar om liv eller död, som hjärtstillestånd och andningssvårigheter. Utrustning saknas för att hantera bränder och bilolyckor.

– Vi kör Skoda och har inga blåljus. Vi måste hålla oss inom hastighetsreglerna och får inte köra utanför lagens råmärke. Det enda vi får göra är att parkera i princip var som helst, bara det inte hindrar trafiken, säger Christina Larsson.

Västsvenska vårdaktörer samlas kring patienterna

Samverkande sjukvård startade 2009 i Tanum och Strömstad för att ta fram förslag till samverkande vårdformer. I dag finns samverkande sjukvård i elva kommuner i Fyrbodalområdet i Västra Götalands län. Det omfattar kommunala hälso- och sjukvården, 1177 Vårdguiden, vårdcentraler, ambulansverksamhet och en medicinsk äldrevårdsavdelning på Uddevalla sjukhus.
Källa: Samverkande sjukvård.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev