Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Hisshaveri på sjukhuset i Örebro

Publicerad: 8 juli 2016, 11:52

Universitetssjukhuset i Örebro.

Foto: Maria Bergman / Pressbild

Problem med trasiga hissar oroar patienter och sjukvårdspersonal på Örebro universitetssjukhus. Reservdelar väntas anlända från Tyskland om två veckor.


Nu behöver sjukvårdspersonal ta hjälp av väktare för att flytta patienter på universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, orsaken är havererade hissar, rapporterar Nerikes Allehanda.

Hissproblemen gäller främst A-husets hissar där tre av sex hissar är drabbade i varierande omfattning, men även B-huset och O-huset har haft problem under de senaste 2-3 åren, enligt Hans Holmberg, chefsläkare på Örebro universitetssjukhus. Personhissarna i A-huset fungerar som de ska, men två sänghissar beter sig opålitligt och sänghissen för akuta transporter står helt still.

– Enligt min kännedom i dag har ingen tagit skada men det är ju ett orosmoment för personalen och de blir stressade av detta naturligtvis. Och marginalerna är små så det är inte bra ur en patientsäkerhetspunkt, säger Hans Holmberg till Dagens Medicin.

Än så länge har ingen patient kommit till skada, men en incident där en vaken och nyopererad patient fastnade i hissen i 15 minuter har skakat både patienter och personal. Något som inte alls är roligt för narkossjuksköterskor och transportörer, menar Hans Holmberg.

Det är främst transporter till och från operationer som rör öron, ögon och plastik som drabbas av haveriet och vid transporter som måste ske snabbt och säkert tillkallas väktare som får styra en av sänghissarna manuellt med nyckel.

– Det gäller en av de två något mindre och lite trånga sänghissarna, om patienterna har dropp och olika apparater med sig blir det lite jobbigt. Men det har hittills fungerat.

Hur allvarliga är hissproblemen?

– Det är potentiellt allvarligt, om man säger så. Om en till sänghiss slutar fungera och vi inte kan laga det snabbt och bara har en hiss då kommer det att uppstå en köproblematik med mera.

Vad kan det får för konsekvenser?

– Har man en sövd patient som man ska flytta över till en intensivvårdsavdelning har man med sig handventilator och dropp med sig och det klarar sig en kvart eller 30 minuter, eller mer än så men det är såklart oerhört störande och stressigt för de som är med i hissen och inte veta hur snabbt det kommer att lösa sig.

Den akuta sänghissen har varit stående sedan några veckor tillbaka och ytterligare två veckor följer i väntan på reservdelar som just nu tillverkas i Tyskland. Det är hissföretaget Kone som är ansvarig för hissarna och påbörjar reparationen så fort reservdelarna anländer. Enligt Hans Holmberg rör det sig om att sjukhusets hissar i de två tiovåningshusen A och B är gamla och behöver bytas ut eller renoveras, ett arbete som påbörjats successivt.

– Det är hissteknik som måste fungera, vi är beroende av att hissarna fungerar.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev