Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Högt tryck på sjuksköterskeutbildningar

Publicerad: 16 april 2020, 08:18

Foto: Getty Images

Anmälningarna till höstens kurser och program på högskolor och universitet ökade i år jämfört med förra året – och slog den tidigare toppnoteringen från 2014.
– Särskilt glädjande är siffrorna kring sjuksköterskeprogrammen, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndigheten

När antagningen stängde natten till torsdagen hade drygt 407 000 anmälningar kommit in, vilket är en ökning med 13 procent, visar preliminära siffror från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Det betyder också att den tidigare toppnoteringen från 2014 som låg på 390 970 anmälningar har passerats med fyra procent.

– Det är en fantastisk ökning, och särskilt glädjande är siffrorna kring sjuksköterskeprogrammen som har ökat med 33 procent. Det visar att många människor har ett stort samhällsengagemang i landet, säger Karin Röding.

Det är dock för tidigt att dra några slutsatser om ökningen, menar Karin Röding. Men osäkra tider lockar ofta fler att söka utbildningar och kurser.

– Det är inte ovanligt när det är oro och kris att människor söker sig till utbildning. Det är ju klart att i den osäkra tid vi lever i nu så bidrar det, säger hon.

Den 30 mars meddelade regeringen att högskolor och universitet får ett tillskott så att de kan utöka antalet studieplatser i spåren av coronakrisen. Hur platserna ska fördelas mellan olika lärosäten är inte klart, men förslaget är mer än välkommet.

– Det är väldigt bra när det är så många sökande. Det ökar ju chanserna att bli antagen till det man vill utbilda sig till.

UHR har tidigare uppmanat den som planerat att söka en utbildning att inte vänta till sista stund. Trycket var högt under onsdagen, även strax innan midnatt. Sista timmen som ansökningen var öppen fick man in närmare 9 000 anmälningar.

– Sista dygnet har nästan 70 000 sökt. Vi har varit väldigt angelägna om att man ska söka i god tid. Men det funkade, systemet pallade det, säger Karin Röding.

Högskolan i coronatider

Den 13 mars beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) att ställa in vårens högskoleprov som skulle ha hållits den 4 april.

Den 17 mars rekommenderade Folkhälsomyndigheten gymnasieskolor, universitet, högskolor och vuxenutbildning att undervisa på distans. Rekommendationen gäller från och med 18 mars.

Den 30 mars presenterade regeringen ett krispaket med bland annat fler studieplatser på högskolor och universitet. Antalet platser ökar med totalt 9 300 under 2020. Fribeloppet i studiemedlen slopas tillfälligt för att vårdstudenter ska kunna gå in och hjälpa till i vården utan att studiemedlet minskas.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev