Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Hon lyfter fram rehabiliteringens roll för den enskilde

Publicerad: 13 maj 2016, 06:13

Camilla Arvidsson, mar i Kalmar.

Hallå där Camilla Arvidsson, medicinskt ansvarig för rehabilitering, mar, i Kalmar, som under torsdagen mottog ett stipendium på 10 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

Hur känns det?

– Jag är oerhört stolt. Det är helt fantastiskt.

Varför fick du stipendiet?

– Jag tror att det är för att jag har lyft fram rehabiliteringens roll för den enskilde. Även om man är gammal och drabbas av sjukdom kan man återfå mycket självständighet genom rehabiliteringen.

Vad har blivit bättre i Kalmar sedan du blev medicinskt ansvarig år 2012?

– Många har blivit mer självständiga i sin hemmiljö. Vi jobbar i team med sjukgymnaster och arbetsterapeuter som stöttar undersköterskorna i vardagsrehabiliteringen. Det är inte bara den specialiserade rehabiliteringen som är viktig, utan rehabiliteringen fortsätter ju i vardagen. Vi jobbar också för att ge likvärdig rehabilitering oavsett var i kommunen man bor. Om det finns en arbetsterapeut som är jättebra på att jobba med stroke får det inte begränsas till ett område. Vi måste sprida kunskapen.

Tips till mar-kolleger i andra kommuner?

– Samverka och var ödmjuka inför varandras kompetenser. Och lyft undersköterskorna. Utan dem kommer vi ingen vart.

Stipendiet delades ut av Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering, under deras kompetensutvecklingsdagar den 11 och 12 maj.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev