Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Immigrerade sjuksköterskor ska rädda brittisk vård

Publicerad: 20 oktober 2015, 11:40

SJUKSKÖTERSKEBRIST. Omvårdnadsyrken ska placeras på listan över bristyrken i Storbritannien, detta öppnar för ändrade regler för immigrerade sjuksköterskor.

Foto: Thinkstock

Storbritannien ska släppa på reglerna kring immigrerade sjuksköterskor. Orsaken är en stor sjuksköterskebrist som hotar hela vården.


Omvårdnadsyrken ska placeras på Storbritanniens lista över bristyrken, därmed kommer även reglerna ändras för arbetstillstånd till immigrerade sjuksköterskor, rapporterar brittiska Nursing Times. Förslaget återfinns i en skrivelse från inrikesminister Theresa May (Tories) till Migrations Advisory Committe, MAC, som oberoende råder regeringen i migrationsfrågor.

Regeländringen väntas gälla från och med april 2016 och innebär att sjuksköterskor som kommer från länder utanför Europa ska få stanna längre än dagens maximalt sex år. Och de riskerar inte att bli av med sitt visum om de tjänar över 35 000 pund, omkring 446 000 kronor, per år, som de gjorde tidigare.

Enligt Nursing Times är immigrerade sjusköterskor nödvändiga för att sjukvården i Storbritannien ska fungera, och förslaget välkomnas av Storbritanniens statliga sjukvårdssystem, NHS.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev