Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Inera vill se ändrade lagar för enklare organdonation

Publicerad: 22 februari 2017, 12:23

Foto: Thinkstock

För att den Nationella patientöversikten ska kunna användas vid organdonation krävs ny lagstiftning. Det anser Inera.


Ämnen i artikeln:

IneraSKRTransplantation

Den nationella patientöversikten, NPÖ, är tänkt att underlätta informationsöverföring mellan vårdgivare, förutsatt att patienten samtycker. Kravet på samtycke gör dock att NPÖ inte kan användas för utredningar i samband med organdonation då döda patienter inte kan lämna samtycke.

Problematiken lyftes nyligen av Helene Malm, ordförande för områdesgrupp organ i Vävnadsrådet, något som Dagens Medicin också rapporterat om.

Nu svarar det landstingsägda bolaget Inera, som ansvarar för driften av NPÖ, att det inte är patientöversikten i sig som gör att ansvariga för donationsverksamheten runt om i Sverige blir hänvisade till att använda fax eller telefon i samband med donationsutredningar.

Enligt Inera är det personuppgiftslagen och patientdatalagen som inte tillåter att NPÖ används vid donationsutredningar. I ett mejl till Dagens Medicin skriver Mia Pettersson, avdelningschef Inera, att både bolaget och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, under en längre tid har påtalat behovet av en ändrad lagstiftning för att ge vården bättre förutsättningar att använda digitaliseringens möjligheter.

Dagens Medicin söker sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) för en kommentar.

Relaterat material

NPÖ till ingen nytta vid organdonation

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IneraSKRTransplantation

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev