Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ingen svarar i Umeås nödtelefoner

Publicerad: 25 november 2016, 06:56

Foto: Thinkstock

Många nödanrop i fjällen besvaras inte och många av telefonerna är trasiga. Kritiker i Umeå menar att läget försämrats sedan nödkommunikationen togs över av regionledningscentralen (RLC), rapporterar SVT Jämtland.


Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

TT har tidigare rapporterat om att nödtelefonerna i Dalafjällen inte alltid fungerar. Siv Jansson fick en stroke i ett område utan mobiltäckning, men när hennes man och dotter skulle slå larm via en nödtelefon fungerade den inte. Enligt polisen i Dalarna finns inga garantier för att nödtelefonerna ska fungera. Nu verkar det som att de inte fungerar särskilt bra längre norrut heller.

Alf Kjellström, naturbevakare vid länsstyrelsen, kontrollerar telefonerna i Jämtlands län med jämna mellanrum och säger till SVT han märkt en försämring av både funktion och svarsfrekvens.

– Nu när man prövar de här telefonerna så är det ingen som svarar, så då måste anropa RLC via vanliga telefonen, för att de ska uppmärksamma att man gjort ett anrop på hjälp med hjälptelefonen, säger han.

Sedan polisens omorganisation går nödsamtalen till Umeå i stället för till Östersund och att besvara anropen kräver viss specialkunskap eftersom samtalen går via ett gammalt radiosystem. Vid regionledningscentralen i Umeå har inte alla den kunskapen.

På sikt ska det äldre systemet bytas ut.

TT

Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev