Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

It-projekt ska länka ihop strokekedjan

Publicerad: 8 januari 2015, 11:36

Informationsöverföringen mellan 112, ambulans och sjukhus ska förenklas.


– Den prehospitala vården lider av samma problem som resten av vården. Om man ska få systemen att jobba ihop så måste man börja med den tråkiga delen. Nämligen att komma överens om hur vi ska utbyta information mellan aktörerna, säger Bengt Arne Sjöqvist, professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och som jobbat MED e-hälsa inom ambulanssjukvård sedan mitten på 1980-talet.

Genom att samla totalt 19 parter från vården, akademin, myndighetsvärlden och industrin startades därför projektet ”PrehospIT-Stroke” där Bengt Arne Sjöqvist är projektledare.

Tanken är enkel. Termer och begrepp ska vara gemensamma genom hela den akuta strokekedjan och systemen ska kunna prata med varandra. Allt för att minska dubbelarbete men framförallt för att kunna öka andelen patienter som får propplösande behandling.

– Ska vi kunna göra det måste vi förbättra de logistiska möjligheterna. Och då är informations- och kommunikationsteknologi en av de bitarna som kan hjälpa oss att korta kedjorna, göra bättre beslutsunderlag och så vidare, säger Bengt Arne Sjöqvist.

Han förklarar att projektet också innehåller två lite mer spektakulära lösningar. Det ena är en videolösning som gör det möjligt att utföra en neurologisk konsultation på distans. Det andra är en app som ska göra det möjligt för den person som ringer till 112 att få en videokommunikation med den som sköter utlarmning för att på så sätt få hjälp och råd om hur patient initialt ska tas omhand i exempelvis hemmet.

Om planeringen håller ska projektet först testas i en laboratoriemiljö och under 2016 lyftas ut i verkligheten med skarpa fall, som Bengt Arne Sjöqvist uttrycker det.

– Eftersom projektet är begränsat i tid så kommer vi inte att få in så många case. Men vi har ambitionen att visa på klinisk nytta. Det genomförs så himla många projekt inom e-hälsa i Sverige, men någonstans måste man visa att det faktiskt gör skillnad. Annars är det inte så mycket värt, då är det en ny rapport som läggs på en hylla.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev