Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Iva-patienter flyttas runt – anställningarna uteblir

Publicerad: 15 februari 2017, 09:38

Platsbrist gör att iva-patienterna tvingas byta avdelning. Och när NKS vill anställa är det inga intensivvårdssjuksköterskor som nappar.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetIntensivvård

Enligt uppgifter från Svenska intensivvårdsregistret, Sir, som Dagens Nyheter tagit del av flyttas 9,4 procent av intensivvårdspatienterna på Karolinska universitetssjukhuset till andra intensivvårdsavdelningar till följd av platsbrist. Då har intensivvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och barnintensiven räknats bort, där är motsvarande andel 5,62 respektive 2,05 procent.

Sirs riktmärke är att mindre än 2 procent av intensivvårdspatienterna ska flyttas på grund av resursbrist. Statistik från registret visar att dödligheten ökar med 30 procent om en patient flyttas på grund av resursbrist, jämfört med andra intensivvårdspatienter.

Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom har tidigare sagt att sjukhusledningen har läget under kontroll. Något de anställda inte känner igen sig i.

– Vi har bra chefer lokalt som ständigt arbetar med att hitta lösningar. Men dagligen ser jag hur patienter far illa och drabbas av vårdskador. Hur kan sjukhusdirektören säga att han har läget under kontroll när vi känner varje dag att vi inte har det, säger Christina Agvald-Öhman, överläkare på intensivvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och ordförande i Sir, till Dagens Nyheter.

Samtidigt brottas Nya Karolinska Solna med rekryteringsproblematik på flera avdelningar. 8 av 45 intensivvårdsplatser är i nuläget stängda och för att kunna öppna dem krävs minst 40 intensivvårdssjuksköterskor till, rapporterar Svenska Dagbladet. Markus Castegren, chef för intensivvården, bekräftar för tidningen att sjukhuset ibland inte har några sökande alls.

– Vi får klä skott för att förtroendet inte är det högsta för Karolinska och landstinget. Det måste vi bygga upp igen, men det kommer ta sin tid och vi behöver visa på allvar att vi erbjuder karriärvägar och betalar lön för grundutbildade som vill vidareutbilda sig. Men rent krasst måste vi också få NKS att fungera utan driftproblem så att personal vågar söka sig hit, säger han till Svenska Dagbladet.

Karolinska universitetssjukhuset satsar på att utbilda specialistsjuksköterskor inom bland annat intensivvård, med full lön under studierna.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev